Iranske myndigheter bekrefter at landets utenriksminister Mohammad Javad Zarif er kommet til Biarritz for samtaler med Frankrikes president.

En fransk tjenestemann opplyser at det er Frankrike som har invitert Zarif for å forsøke å lette spenningen rundt atomprogrammet.

Talsmannen for det iranske utenriksdepartementet, Abbas Mousavi, understreker at Zarif verken skal delta på møter eller forhandlinger med USA.

Flyplassen i Biarritz har vært stengt for all annen trafikk enn G7-relaterte flygninger mellom lørdag og mandag mens toppmøtet pågår.

Fortsetter dialogen

Iran ble søndag drøftet blant G7-lederne. Der ble det klart at Frankrikes president, Emmanuel Macron, skal fortsette dialogen med Iran.

Kilder tett på Macron sier det er en høy prioritet å minske spenningen i Persiabukta og forhindre at Iran utvikler atomvåpen.

Franske kilder sa tidligere at G7-lederne hadde gitt Macron mandat til å snakke med Iran. Macron benekter imidlertid at han har fått et mandat.

– G7 er en uformell klubb. Det fins ikke noe som heter mandat som noen i G7 gir noen andre i G7, sa den franske presidenten.

USAs president Donald Trump opplyste at han ikke har gått med på å sende noe felles G7-budskap, men at han heller ikke har noen innvendinger mot at andre snakker med Iran.

– Man kan ikke stoppe mennesker fra å prate. Hvis de vil prate, så kan de prate, sier Trump.

Økt spenning

Spenningen har økt betraktelig de siste månedene mellom Iran, USA og EU-landene. Trump trakk i mai i fjor USA ut av atomavtalen med Iran. Den ble i 2015 framforhandlet med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, og trådte i kraft året etter.

USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran etter at Trump-administrasjonen trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen på grunn av bekymring for Irans missilprogram og regional innflytelse.

Konfliktnivået har de siste månedene også økt kraftig i farvannene rundt Hormuzstredet, der flere skip er blitt angrepet, inkludert to fartøyer med tilknytning til Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.