G7-landene ber Russland gi en fullstendig redegjørelse av sitt Novitsjok-program til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

OPCW har, i likhet med britiske myndigheter, konkludert med at eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegift. OPCW har imidlertid verken identifisert kilden til giften eller navngitt stoffet som Novitsjok, som betegner en nervegiftgruppe som i sin tid ble utviklet i Sovjetunionen.

– Vi oppfordrer Russland til umiddelbart å svare på alle spørsmål som gjelder hendelsen i Salisbury, sier landene i en felles uttalelse. G7-landene består av Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, USA, Canada og Japan.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener Storbritannia har tegnet et misvisende bilde av OPCWs rapport om giftangrepet.

Mener Johnson forvrenger sannheten

– Politikere som Boris Johnson forsøker nok en gang å forvrenge sannheten og erklære at OPCWs uttalelse støtter Storbritannias konklusjoner uten unntak, sa Lavrov fredag.

– Kun Russland har midlene, motivet og historikken, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i kjølvannet av OPCW-rapporten.

Regjeringen i Russland har gjentatte ganger avvist at de sto bak giftangrepet og etterlyst beviser.

9. april ble Julia Skripal utskrevet fra sykehuset. Faren Sergej er fortsatt innlagt, men tilstanden hans er ikke lenger kritisk.(Vilkår)

Her styrer han videospillet med hjernen
01:10
Publisert: