Panoro-aksjen stupte over 12 prosent etter en times handel mandag, etter kuppmeldingene fra Vest-Afrika.

Investor Christen Sveaas har gått tungt inn i oljeselskapet Panoro, som har store interesser i Gabon. Her på sitt kontor på Aker Brygge.
Investor Christen Sveaas har gått tungt inn i oljeselskapet Panoro, som har store interesser i Gabon. Her på sitt kontor på Aker Brygge. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Investor Christen Sveaas er blant de største eierne i Panoro. Da lille hurtigvoksende Panoro hentet inn 255 millioner kroner gjennom en rettet emisjon i starten av november, tegnet Sveaas' selskap Kistefos seg for aksjer verd 80 millioner kroner.

– Når det gjelder situasjonen i Gabon har vi foreløpig ikke annen informasjon enn det som er kjent i mediene, slik at vi avventer situasjonen. De siste opplysningene kan tyde på at det var et mislykket kuppforsøk, sier Bengt A. Rem, administrerende direktør i Kistefos, til DN.

Christen Sveaas er ikke den første kjente investoren som har omfavnet Panoro. På eiersiden finner man også igjen investor Torstein Tvenge, Solon-styreleder Simen Thorsen, kosmetikkarving Hermine Midelfart, oljeinvestor Berge Gerdt Larsen og hans sønn Brede Bjørvad Larsen.

Videre er Nille-gründer Mathias Aarskog, eiendomsinvestor Tom Hagen og investor Fredrik Daylemani Sneve på eiersiden.

Mislykket kupp?

Utover formiddagen mandag kom meldinger om at kuppmakerne hadde mislykkes. Ifølge kommunikasjonsminister Guy-Bertrand Mapangou, som er talsperson for regjeringen, har flere av kuppmakerne nå blitt arrestert av gabonesiske GIGN-styrker.

Det skriver Radio France Internationale, ifølge TDN Direkt.

Ali Bongo Ondimba, president i Gabon.
Ali Bongo Ondimba, president i Gabon. (Foto: Gabriel Bouys/AFP/NTB Scanpix)

– Situasjonen er nå under kontroll og orden skal bli gjenopprettet innen to til tre timer, sier han ifølge RFI mandag.

Fire av fem offiserer som er mistenkt for å stå bak kuppforsøket er nå arrestert, ifølge Mapangou.

– Dette er klart positivt for Panoro, sier Tom Erik Kristiansen, analytiker i Pareto.

Han påpeker at ingenting av Panoros utstyr offshore er blitt direkte påvirket av kuppforsøket.

Aksjekursen i Panoro hentet seg noe inn igjen etter meldingene om at kuppforsøket skal være avverget, men den var fortsatt ned fem-seks prosent mandag ettermiddag.

Rike, men fattige

For knapt femti år siden ble det funnet olje utenfor kysten av Gabon. Men i likhet med i mange andre land har ikke de rike naturressursene kommet folket til gode, selv om det bare bor to millioner mennesker i Goban som skulle delt på rikdommen.

Gabon scorer altså relativt høyt på totalt brutto nasjonalprodukt, men minst en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom, mens en rik elite velter seg i rikdom. Opp gjennom årene har det også vært kronisk vanstyre av statsfinansene, med overforbruk og korrupsjon, og for noen år siden måtte Det internasjonale valutafondet (IMF) trå til med krisehjelp.

Oljen kan være i ferd med å ta slutt, og Gabon har alt gått på en skikkelig smell etter at oljeprisen stupte for vel tre år siden.

Patience Mususa, seniorforsker ved Nordiska Afrikainstitutet, Universitetet i Uppsala.
Patience Mususa, seniorforsker ved Nordiska Afrikainstitutet, Universitetet i Uppsala. (Foto: Nordiska Afrikainstitutet)

– Mange land i Afrika får svært lite ut av naturressursene sine. Lokale konflikter, krig og korrupsjon er et problem, samt maktstrukturer der store multinasjonale selskaper stikker av med mesteparten av verdiene, sier Patience Mususa, seniorforsker ved Nordiska Afrikainstitutet, Universitetet i Uppsala.

Hun trekker som eksempel frem den multinasjonale råvaremegleren Glencore, som er et selskap som i mange tilfeller er mektigere enn flere av landene det opererer i rundt om i Afrika.

Mususa sier de råvarerike landene i Afrika i en årrekke har slitt med at selskaper som Glencore ikke betaler skatt der de henter råvarene, på grunn av finurlig internfakturering og shopping etter de rimeligste skatte- og avgiftsregimene. Nettopp den samme problematikken som nå diskuteres i Europa og Vesten med hensyn til de store teknologigigantene som Amazon, Facebook, Microsoft, Apple og Googles eierselskap Alphabet.

Børsyndling

Panoro ble en børsyndling etter at selskapet på høsten i 2017 klarte å inngå et forlik med sine partnere på Aje-feltet i Nigeria, der Panoro hadde tatt nedskrivninger på flere titall millioner dollar.

Nå er selskapet i gang med å produsere olje fra Gabon. At det nå kommer politisk uro, og et forsøk på statskupp, er derfor dårlig nytt for Panoro.

I slutten av september i fjor produserte Panoro sin første olje fra Dussafu-feltet utenfor kysten ved Gabon vest i Afrika.

Panoro har også gått tungt inn i Tunisia. I fjor sommer kjøpte Panoro opp norske DNOs oljevirksomhet i Tunisia, mot at DNO fikk aksjer i Panoro og ble tredje største aksjonær. Panoro kjøpte i november i fjor også opp Tunisia-virksomheten til østerrikske OMV.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: