Den amerikanske kinokjeden AMC Entertainment omfavner de nye småaksjonistiske småaksjonærene, i motsetning til mange andre selskaper. AMC har lansert en egen digital plattform utelukkende for private småinvestorer, med direkte tilgang til AMC-sjef Adam Aron, og før helgen kom selskapet med en ny gimmick bestående av gratis popkorn og eksklusive forhåndsvisninger av nye filmer for de nye småeierne.

Det betalte seg, og da børsene åpnet tirsdag etter en langhelg med Memorial Day svarte småaksjonærene med å sende aksjekursen i AMC opp nesten 140 prosent.

– Det popkornet har vist seg å være lønnsomt, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Han sier de private småinvestorene som typisk handler på Nordnet fikk øynene opp for AMC alt i vinter, og at AMC-aksjen var den åttende mest handlede aksjen på Nordnet i mai, noe han beskriver som smått oppsiktsvekkende for en utenlandsk aksje.

Meme, Reddit og hordeinvestorer

Tidligere i år fikk det såkalte aksjeopprørert i den amerikanske spillkjeden Gamestop mye oppmerksomhet. Gamestops såkalte «short squeeze» gikk i korthet ut på at småaksjonærer organiserte seg på aksjeforum på Reddit, som Wallstreetbets, og handlet på den gratis digitale plattformen Robinhood.

Dette såkalte «hordeopprøret» var en reaksjon mot store institusjonelle investorer som tradisjonelt dominerte markedet og kjørte aksjekursene. Småaksjonærene målrettet særlig sine angrep mot store shortselgere, som hedgefond som vedder på at aksjekursen skal falle.

Gamestop-opprøret førte til såpass furore at det ble både etterforskning av det amerikanske Finanstilsynet og høringer i Kongressen. Det kom ikke frem opplysninger om urent spill, selv om en del av hedgefondene og tradisjonelle investorer ropte på dommeren.

I skyggen av Gamestop har aksjene i selskaper som AMC og typisk enkelte teknologiselskaper hatt en lignende oppgang, men også svingt kraftig nærmest fra time til time og dag til dag.

– Vi ser økt interesse hos våre kunder i takt med Reddit-utviklingen i USA, spesielt siden i vinter med Gamestop. Internett, sosiale medier og finfluencere er definitivt viktig her, og folk hiver seg på når de ser en aksje går mye opp, sier Johannesen i Nordnet.

Disse aksjene omtales ofte som «meme stocks». Det er aksjer som plutselig omsettes i stort volum på grunn av omtale eller hype på sosiale medier eller aksjeforum, ikke fordi det skjer noe fundamentalt i selskapet, noe som igjen gir store svingninger i aksjekursen. Unge «finfluencere» på Youtube snakker gjerne opp slike aksjer, og de nye aksjonærene er ofte unge privatpersoner, som gjerne har en forkjærlighet for ny teknologi. Faren er at aksjekursen blåses opp, før boblen sprekker og kursen kollapser.

Bråsnudde lynraskt

AMC-aksjen lå lenge an til å til å fortsette oppturen ved åpning på Wall Street torsdag, på det meste opp over 20 prosent. Men et par timer før børsåpning kom meldingen om at AMC også vil innkassere på børsoppgangen, med et salg av opptil 11,5 millioner aksjer i eget selskap.

Det hjalp ikke at AMC kunngjorde at pengene fra aksjesalget skal investeres i selskapet, og markedet sendte umiddelbart AMC-aksjen ned nesten ti prosent fra sluttkurs onsdag kveld. Uansett har de siste trendene i aksjemarkedet vært en velsignelse for som selskapet.

Da børsen åpnet, falt AMC-aksjen nesten åtte prosent fra start, og vel 30 prosent ned etter tjue minutter. Det er ventet enorme svingninger utover ettermiddagen og kvelden. Gamestop-aksjen faller også markant ved åpning torsdag.

Fjoråret var fullstendig krise for AMC, med korona, lockdown og en aksjekurs helt nede i kjelleren. Men nå er kinogjengerne på vei tilbake, og AMC-aksjen får også god drahjelp av småaksjonærene. Fra AMC-ledelsen er kjærligheten gjensidig, noe som har betalt seg og sendt aksjekursen opp nesten tre tusen prosent i år, 512 prosent dette kvartalet.

Toppsjef Adam Arons aksjer i AMC har økt med over 200 millioner dollar i verdi siden nyttår, ifølge CNBC.

Mads Johannesen i Nordnet mener det blir spennende å se hva som skjer i aksjemarkedet etter hvert som koronaen slipper taket og livet og forbruksmønsteret vender tilbake til det mer normale igjen.

– Aksjekursen i flere av disse memeselskapene er drevet av private småsparere. Korona har ført til at mye av bettingmarkedet er borte, og mange har oppdaget aksjemarkedet. I USA har også alle fått stimulipakker på flere tusen dollar, og mye av disse pengene har havnet på børsen, sier Johannesen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.