USAs president Donald J. Trump har fått mye kritikk for å ha hentet inn toppfolk fra den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

Nå viser det seg at Gary Cohn, tidligere mangeårig nestsjef i Goldman Sachs, får med seg en sluttpakke verdt minst hundre millioner dollar, eller bortimot en milliard kroner, etter at han begynte å jobbe for Trump.

Cohn leder Det nasjonale økonomiske rådet – United States National Economic Council – og han er dermed Trumps fremste økonomiske rådgiver.

Aksjer og kontanter

Sluttpakken kommer frem i en rapportering fra banken til det amerikanske finanstilsynet SEC.

Avisen Financial Times (FT) skriver at det i rapporten kommer frem at Cohn fikk med seg 65 millioner dollar i kontanter i det øyeblikket han gikk ut av døren i bankens hovedkvarter på nedre Manhattan.

Han fikk også med seg aksjer i banken verdt 35 millioner dollar. Fra før hadde Cohn aksjer i Goldman Sachs verdt 23 millioner dollar.

FT skriver at den lubne sluttpakken sannsynligvis vil sette i gang nok en debatt om de lukrative sluttpakkene på Wall Street.

Møter seg selv i døren

Trump brukte mye av valgkampen på å angripe den såkalte storkapitalen, og særlig Goldman Sachs, som anses som det fremste symbolet for Wall Street og enorme direktørlønninger.

I en valgkampvideo fra i fjor ble toppsjefen i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, avbildet mens Trump omtalte en global maktstruktur som var med på å «rane den amerikanske arbeiderklassen», har «flådd» og «plyndret» USAs økonomi og velstand.

Nå har Trump, i tillegg til Cohn, utnevnt Steve Bannon som sjefstrateg og Steven Mnuchin som finansminister. Alle tre har bakgrunn fra Goldman Sachs.

Jay Clayton, Trumps kandidat til å lede SEC, har også representert Goldman Sachs i en rekke saker som advokat, men har aldri vært formelt ansatt i banken.

Trumps regjering, med de nærmeste rådgiverne, er den desidert rikeste i amerikansk historie, med en rekke toppfolk fra nettopp storkapitalen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.