– Det er svært beklagelig at leveransene av naturgass under forsyningskontrakten vår nå blir stanset, sier Gasum-sjef Mika Wiljanen i en uttalelse.

– Vi har imidlertid forberedt oss nøye på denne situasjonen, og det vil ikke skjer forstyrrelser i gassoverføringsnettet, fortsatte han.

Gasum er et statseid finsk energiselskap. Onsdag søkte Finland sammen med Sverige om å bli medlemmer i Nato, noe Russland har advart dem mot å gjøre gjentatte ganger.

Men stansen i gasstilførselen skal dreie seg om uenighet knyttet til betaling.

Vil ha betalt i rubler

I april krevde det russiske statlige energiselskapet Gazprom at framtidige betalinger i forsyningskontrakten skulle gjøres i rubler i stedet for euro, men Gasum avviste kravet og kunngjorde tirsdag at de ville ta saken til voldgift.

Tidligere fredag kunngjorde den finske regjeringen at de hadde inngått en tiårsavtale med et USA-basert energiselskap for leie av et terminalskip for flytende naturgass.

– Terminalskipet vil gjøre det mulig for oss å bryte løs fra russisk gass, sa finansminister Annika Saarikko.

Kuttet strømmen

For en uke siden kuttet Russland også strømleveransen sin til Finland. Det statlige selskapet som opererer elektrisitetsnettet i Finland, Fingrid, meldte imidlertid at det ikke var noen krise og at de var forberedt.

– Finland er ikke avhengig av å importere elektrisitet fra Russland, har Fingrid-sjef Jukka Ruusunen tidligere sagt.

En talsperson for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, har tidligere avvist at landet kom til å kutte gasseksporten til Finland.

Naturgass står for omtrent 8 prosent av Finlands totale energibehov, og Russland har stått for mesteparten av denne gassen.

Helt ferske tall fra den nordiske strømbørsen Nordpool viser at Finland lørdag får den dyreste strømmen i Norden med 1,61 kroner per kilowatt. Finland har de siste par dagene hatt betydelig høyere strømpris enn de nordiske naboene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.