Store mengder naturgass strømmer ut av rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, og det antas at årsaken er sabotasje.

Lekkasje nummer fire ble omtalt av Svenska Dagbladet onsdag kveld.

– Den var ikke kjent fra starten og er ikke synlig på radar siden den er mindre. Kystvakten så den da de kjørte med båt og fly i området. Jeg vet ikke nøyaktig når, men den var i alle fall kjent rundt lunsjtider tirsdag, sier Maria Boman ved den svenske Sjø- og flyredningssentralen til Aftonbladet.

Den fjerde lekkasjen

Til tross for dette nevnte Sveriges statsminister Magdalena Andersson kun tre lekkasjer da hun holdt pressekonferanse tirsdag kveld.

Til sammen ser det ut til å være én lekkasje på Nord Stream 1 og én på Nord Stream 2 i svensk økonomisk sone, og én lekkasje på Nord Stream 1 og én på Nord Stream 2 i dansk økonomisk sone. De to rørledningene går parallelt på bunnen av Østersjøen.

Den fjerde lekkasjen er på Nord Stream 2 i svensk økonomisk sone. Boman sier det ikke er nødvendig med nye advarsler til skip i området som følge av denne. Grunnen er at den ligger mellom to av de andre lekkasjene som har vært kjent fra starten.

Lekkasjene antas å være forårsaket av eksplosjoner som ble registrert i Østersjøen mandag.

En villet handling

Da Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen onsdag ettermiddag sa han at informasjonen regjeringen har fått styrket antagelsene om at lekkasjene skyldes en villet handling.

– Vi anser situasjonen som alvorlig, og det ser altså ut som en villet handling, sa han.

Statsministeren opplyste videre at han det siste døgnet har vært i tett kontakt med sine motparter i Norden og andre allierte, og understreker at det er blitt gjort tiltak i tråd med situasjonen.

Olje- og energiminister Terje Aasland sa tirsdag kveld at beredskapen er hevet etter hendelsene, og tidligere onsdag ble det kjent at flere aktører på norsk sokkel, blant annet Equinor, har hevet sin beredskap.

Støre sa onsdag at sikkerhetsnivået allerede var hevet for offshore- og landanlegg siden Russland invaderte Ukraina i februar, med blant annet vakthold, men at det altså nå er jekket opp ytterligere et hakk.

– Forsvaret vil være mer til stede rundt våre olje- og gassinstallasjoner fremover, fortsatte Støre.

Statsministeren var klar på at sikkerheten for de som jobber på norsk sokkel er en «hovedprioritet» for myndighetene, men at regjeringen ikke har noen informasjon om konkrete trusler mot installasjoner akkurat nå.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.