Den nye ledelsen i General Electric (GE) bryter dermed med kongstanken til selskapets tidligere toppsjef Jack Welch, om at et stort diversifisert konglomerat er den beste selskapsmodellen.

I løpet av sine to tiår som GEs toppsjef, fra 1981 til 2001, revolusjonerte Welch selskapet med nye forretningsmodeller og nådeløse nedbemanninger, til stor glede for aksjonærene som fikk sine verdier mangedoblet. Hans brutale lederstil gjorde at han fikk kallenavnet «Neutron Jack», etter nøytronbomben, fordi han eliminerte arbeidsstokken og lot fabrikkbygningene stå uberørte.

Tidligere toppsjef Jack Welch i General Electric (GE)
Tidligere toppsjef Jack Welch i General Electric (GE) (Foto: Peter Foley/Bloomberg)

De tre nye selskapene

Dette blir General Electrics tre nye selskaper:

  • GE Aviation – GEs nåværende luftfartsdivisjon, blir etter planen et eget børsnotert selskap fra tidlig i 2023.
  • GE Healthcare – GEs nåværende helsedivisjon, blir etter planen et eget børsnotert selskap fra tidlig i 2023. GE vil her beholde en eierandel på 19,9 prosent.
  • GE Renewable Energy and Power – som skal kombinere dagens energi- og fornybardivisjoner og digitale satsinger, blir etter planen et eget børsnotert selskap fra tidlig i 2024.

Selskapet opplyser at tiden frem til oppsplittingen blant annet skal brukes til operasjonelle forbedringer på bærekraftig drift, samt å redusere selskapets gjeld.

GE-aksjen har svingt en del de siste årene, og mest ned de siste fire-fem årene. Aksjekursen ligger i dag på de samme nivåene som for et tiår siden.

Mindre og kjappere

GEs mål er at alle de tre nye selskapene blir markedsledende på sine respektive områder. Ved å splitte opp selskapet mener dagens ledelse, med toppsjef og styreformann Larry Culp i spissen, at oppmerksomheten på god og lønnsom drift vil løftes, og at ledelsen i de respektive selskapene i større grad vil holdes ansvarlig for resultatene. Han mener også at dette vil komme kundene til gode, gjennom at selskapene vil komme tettere på sluttmarkedet og forbrukernes behov.

General Electric-sjef Larry Culp.
General Electric-sjef Larry Culp. (Foto: Alwyn Scott/Reuters/NTB)

GE mener også at en oppsplitting til mindre selskaper vil gi større fleksibilitet og evne til raskere å snu seg rundt i jakten på lønnsomhet og gode forretningsmuligheter.

– Dette er et definerende tidspunkt for GE, og vi er klare. Hos GE har vi alltid vært svært stolte over vårt mål om å bygge en verden som virker. Verden forlanger, og fortjener, at vi gjør vårt beste for å løse de største utfordringene innen luftfart, helse og energi. Ved å danne tre industriledende globale selskaper, hvert som kan dra nytte av skarpere fokus, skreddersydd kapitalisering, og strategisk fleksibilitet for å drive frem langsiktig vekst og verdiskaping for kunder, investorer og ansatte, sier Culp i en melding tirsdag morgen amerikansk tid.

Larry Culp har ledet General Electric siden høsten 2018. Han er den første i selskapets 129 år lange historie som ikke er rekruttert fra selskapets egne rekker, men ble hentet utenfra til å lede General Electric.

GE-aksjen stiger nesten åtte prosent i førhandelen på New York-børsen tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.