Onsdag publiserte The Philadelphia Inquirer en artikkel om hærverk mot bygninger i forbindelse med demonstrasjonene etter George Floyds død. Tittelen på artikkelen var «Buildings Matter, Too», og mange lesere oppfattet at avisen mente skader på bygninger var like alvorlig som tap av afroamerikanske liv.

Denne overskriften i The Philadelphia Inquirerer, som henspiller på
Denne overskriften i The Philadelphia Inquirerer, som henspiller på "Black Lives Matter"-bevegelsen, vakte harme både blant lesere og avisens egne ansatte. (Foto: Faksimile Philadelphia Inquirerer)

Afroamerikaneren George Floyd ble kvalt til døde i forbindelse med en arrestasjon i Minneapolis 25. mai. Nå opplever USA de mest omfattende demonstrasjonene på lang tid. Sentralt i demonstrasjonene står «Black Lives Matter»-bevegelsen, som siden 2013 har markert seg med kampanjer mot politivold mot afroamerikanere.

Beklagelse

Kun timer etter at den kontroversielle tittelen ble publisert, reagerte et samlet redaktørkorps i Philadelphia Inquirer med en beklagelse. I beklagelsen skrev redaktørene at tittelen på den kontroversielle artikkelen var «dypt støtende» og at den aldri skulle ha blitt publisert.

- Vi beklager og angrer på at vi gjorde det, skrev redaktørene.

Videre opplyses det om at det aldri var noen intensjon å sammenligne tap av bygninger med tap av menneskeliv.

Internt opprør

Men beklagelsen hjalp lite. Torsdag gikk 40 reportere og kommentatorer til verbalt angrep på egen arbeidsgiver i et brev til ledelsen. Og i går kveld publiserte avisen selv en artikkel der det ble klart at avisens mangeårige redaktør, Stan Wischnowski, trekker seg.

The Philadelphia Inquirer er i dag den tredje eldste gjenlevende dagsavisen i USA og er hovedavisen for de seks millioner menneskene som bor i og rundt Philadelphia. Avisen har vunnet 20 Pulitzer-priser, som er den høyeste annerkjennelsen i USA for kvalitetsjournalistikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.