Bush døde i sitt hjem i Houston med familien rundt seg.

En talsmann for Bush-familien opplyste tidligere denne uka at Bushs helse var sviktende, og at hun hadde takket nei til ytterligere medisinsk behandling.

I 2009 gikk hun gjennom en hjerteoperasjon, og hun har blant annet blitt behandlet for stoffskiftesykdommen basedow.

Bush var førstedame i USA fra 1989 til 1993 da hennes mann, George H.W. Bush (93), var president. Hun ble gift med George H.W. Bush i 1945. Sammen har de seks barn, og paret har vært gift i lengre tid enn noe annet presidentpar i amerikansk historie.

Hylles av Trump

– President Donald Trump og førstedame Melania Trump slutter seg til landets lovprising av livet til Barbara Bush. Som kone, mor, bestemor, ektefelle til en militæransatt og tidligere førstedame var fru Bush en forkjemper for den amerikanske familien, heter det i en offisiell uttalelse fra president Donald Trump og førstedame Melania.

Presidenten og førstedamen trekker også fram Bushs kamp for å bedre folks leseferdigheter.

– Hun vil bli husket lenge for sin sterke oppofrelse for landet og familien, to ting hun mestret uten å feile. Presidenten og førstedamens tanker og bønner er med familien og venner til Bush, heter det videre.

– Et forbilde

Barnebarn George P. Bush skriver på Twitter at bestemoren var en inspirasjon for alle.

– Hele bestemors liv handlet om andre. For bestefar var hun hans beste rådgiver og venn. For hennes familie var hun stødig, kjærlig og en styrende hånd. For landet var hun en inspirasjon og et forbilde for alle.

– Min bestemor levde ikke bare, hun levde livet bra. Og sorgen over tapet av henne myknes opp gjennom hennes påvirkning av vår familie og vårt land. Jeg vil savne deg, besta, men jeg vet at vi vil se deg igjen, skriver George P. Bush.

Mor til en president

Bushs sønn, George W. Bush, var president i USA fra 2001 til 2009, som gjør at hun var én av to førstedamer som også var mor til en president. Den andre var Abigail Adams, som var gift med president John Adams og mor til USAs sjette president John Quincy Adams. I motsetning til Bush fikk ikke Abigail Adams se sin sønn bli tatt i ed.

Ekteparet Bush møttes på dansegulvet da Barbara var 16 år og George var 17 år. Tre år senere giftet de seg.

Bush, som var enkel å kjenne igjen med sitt hvite hår, perlekjede og øredobber, skrev i sin biografi fra 1994 at «jeg hadde den beste jobben i USA» om tiden i Det hvite hus. Barbara Bush ble kjent for å være sta, sin tørre humor og for å være direkte.(Vilkår)

Vårren sykkel på 1-2-3
Vasker du sykkelen din ofte, varer den lenger. Om du ikke vasker den ofte, så ta iallfall en skikkelig vårrengjøring. Sykkelekspert Jonas Strømberg forteller deg alt du trenger å vite om hvordan.
02:19
Publisert: