Donald Trump har meldt sin ankomst lørdag til republikanernes valgmøte i småbyen Valdosta i delstaten Georgia.

Georgia er kommet i det rikspolitiske søkelyset fordi suppleringsvalgene i delstaten den 5. januar vil avgjøre om demokratene eller republikanerne får flertall i Senatet i Washington.

Georgia er tradisjonelt republikansk, men demokratene dro i land en syltynn seier i presidentvalget for en måned siden.

Stålsetter seg foran besøket

Men republikanerne i Georgia begynner nå å bli lettere urolig for den avtroppende presidentens besøk.

President Donald Trump er bare sånn passe velkommen hos egne partifeller i Georgia.
President Donald Trump er bare sånn passe velkommen hos egne partifeller i Georgia. (Foto: Patrick Semansky/AP/NTB)

Trump har siden valgnederlaget kjørt en vedvarende klagestorm mot valgresultatet, som han mener er fusk, og mot republikanske toppolitikere i delstaten som nekter å annullere valget.

Æreskjellingen fra Trump har gått så langt at den republikanske guvernøren Brian Kemp og delstatssekretæren Brian Raffensperger, og deres familier, utsettes for grov sjikane og får dødstrusler fra folk som mener Trump ble frastjålet valgseieren.

Valgmøtet i Georgia blir Trumps første opptreden av denne type siden presidentvalget, og heller ikke hans partifeller er trygge på hva han kan komme til å si.

Republikanernes dilemma

Trumps stadige angrep på valgsystemet gjør også at velgere kan konkludere med at valget uansett er «fikset», og at det ikke har noen hensikt å stemme.

Trump-organisasjonens tidligere advokat Sidney Powell er blant flere republikanere på høyrefløyen som nettopp oppfordrer republikanske velgere å boikotte valget.

Det har fått alarmen til å gå blant ledende republikanere i delstaten. De har denne uken kommet med et opprop der de maner til samhold i partiet, og de oppfordrer velgerne til å skille mellom presidentvalget og det kommende senatsvalget.

– Vær så snill og skill de to, sier Eric Johnson, Trump-tilhenger og tidligere delstatssenator i Georgia til CNN.

Republikanernes kandidater David Perdue og Kelly Loeffler våger heller ikke å ta avstand til Trump, vel vitende at de trenger all den drahjelpen de kan få for å hale i land en seier. De må derfor balansere støtte til Trumps påstander om et råttent valgsystem, samtidig som de oppfordrer folk å gå ut og stemme.

Både republikanerne og demokratene, med kandidatene Jon Ossoff og Raphael Warnock, kjører nå alt de har av ressurser inn i Georgia-valget. Demokratene kontrollerer fra 20. januar både Det hvite hus og Representantenes hus, og skulle de vinne tilbake Senatet åpner det for at president Joe Biden kan gjennomføre sin politikk uten kompromisser eller obstruksjoner fra republikanerne.

Som i presidentvalget kan poststemmer også her bli avgjørende. Georgia står midt i den andre smittebølgen, og kan legge en demper på folks vilje til å stå i kø på valgdagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.