Det California-baserte selskapet Gilead Sciences, som driver bioteknologisk forskning og utvikling av antivirusmedisiner mot sykdommer som hiv, hepatitt og influensa, har ifølge CNN gjort lovende tester ved University of Chicago med en ny eksperimentell medisin kalt Remdesivir, som tas intravenøst.

Testene ble gjort på 125 koronasmittede pasienter, hvorav de aller fleste nå er friske og utskrevet fra sykehus. To av pasientene døde.

Resultatene ble først offentliggjort i det medisinske tidsskriftet Stat News etter at markedene stengte torsdag.

Alt i februar gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og pekte på lovende resultater med dette legemiddelet. Testingen viser nå at mange koronasmittede reagerer meget bra på behandling med denne medisinen, med rask bedring i sykdomsforløpet.

Markedene opp - men advarer

Gilead-aksjen er opp over 20 prosent siden nyttår, i et ellers negativt market. I førhandelen fredag er aksjen opp over 13 prosent, men Wall Street ligger an til å åpne opp to-tre prosent.

Men analytikere er ute og advarer mot å tro at koronakrisen nå er løst. Umer Raffat, analytiker hos Evercore ISI, sier til Marketwatch at det fortsatt gjenstår mye testing.

Raffat viser blant annet til at pasienter på mekaniske respiratorer var ekskludert fra testene i Chicago. Han påpeker også at tidligere men ufullstendig testing i Kina viste marginale effekter sammenlignet med placebomedisiner.

Men Raffat avviser ikke at Remdesivir kan ha positive effekter, og han beskriver seg selv som forsiktig optimist.

Jim Tierney, investeringsdirektør hos AllianceBernstein, sier til Financial Times at koronaviruset er det som driver markedene om dagen, og at alle leter etter gode nyheter i form av medisiner og en vaksine.

– Akkurat nå er den beste løsningen tid og isolasjon. Men hvis man finner en vaksine og en behandling er det en svær sak, nok til å bevege markedene. Verden leter etter en løsning og vil ikke fortsette som nå, sier Tierney til FT.

Raffat minner om at det uansett vil ta tid før en ny medisin godkjennes og settes i masseproduksjon.

Gilead Sciences har også kommet med en kunngjøring som maner til å vente med å juble.

«Vi skjønner behovet for en rask behandling av Covid-19 og interessen for dataene i våre undersøkelser rundt antivirusmedisinen Remdesivir. Totaliteten i datane må analyserer før vi kan trekke noen konklusjoner fra testene», kunngjør Gilead.

Samtidig pågår det nå utstrakt forskning og testing av koronamedisiner hos selskaper, forskningsinstitutter og universiteter verden over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.