– USA berget General Motors og dette er takken vi får! tvitrer Trump dagen etter kunngjøringen fra GM.

Bilprodusenten opplyste mandag at de skal kutte 14.700 stillinger i USA og Canada. Planen er å stenge flere fabrikker i USA, og målet er å spare drøyt 51 milliarder kroner.

– Vi ser nå på muligheten for å kutte alle GM-subsidier, inkludert for elektriske biler, tilføyer presidenten.

Tre GM-fabrikker blir trolig stengt allerede neste år, to av dem i Michigan og Ohio i USA, den tredje i Canada.

GMs kunngjøring er et kraftig nederlag for president Trump, som har forsøkt å markedsføre seg selv som en høy beskytter av amerikanske arbeidsplasser og industri. Trump har gjort et stort poeng av løftet om å bringe arbeidsplassene tilbake i bilindustrien i Ohio og andre delstater i Midtvesten, som er avgjørende for at han skal bli gjenvalgt.

GM har lenge vært kjent for å produsere store pickup-biler og firehjulstrekkere, men opplyser at de nå skal satse på elbiler.

Noen av fabrikkene som trues av nedleggelse, kan få et nytt liv dersom GM lykkes med å utvikle nye populære modeller.

Amerikanske myndigheter berget GM fra konkurs etter finanskrisen i 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.