Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs venter for å se om Trump vil holde valgløftene hvor han truet Kina med sanksjoner og straffetariffer på 45 prosent.
Han har også beskyldt Kina for å manipulere valutaen, noe som kan føre til konsekvenser.
«Vi tror at Trump-regjeringen vil komme med en kunngjøring hvor de offisielt utpeker Kinas som valutamanipulator og innføre ensidige tolltariffer på en rekke produkter», skriver analytikerne Andrew Tilton og Alec Phillips.
Uforutsigbar
De to Goldman Sachs-analytikerne viser til sitater Trump har gitt de siste 30 årene for å vise hvor uforutsigbar han er på handelsspørsmål. De tror ikke han vil innføre straffetariff på all kinesisk eksport med en gang, men at dette vil være en trussel mot Kina.
– Hvis USA innfører 45 prosent straffetariffer på all amerikansk import fra Kina vil det være alvorlig og vil tvinge Kina til å svare. Kina vil ikke akseptere selv en én prosent høyere tariff enn hva andre land har. Selvfølgelig vil 45 prosent straffetariffer utløse en handelskrig nesten umiddelbart, sier handelsekspert Tu Xinquan til Goldman Sachs.
Han tror at Kina vil svare med importtariffer på 80 til 90 prosent på amerikansk import hvis Trump-regjeringen bestemmer seg for å straffe Kina.
Enormt handelsunderskudd mot Kina
De amerikanske handelsstatistikkene for 2016 ble offentliggjort på tirsdag. Disse viser at USA hadde et underskudd på handelsbalansen med Kina på 347 milliarder dollar i fjor. På de neste plassene følger Japan og Tyskland med rundt 70 milliarder dollar.
Japanske bilprodusenter solgte biler i USA for 39,4 milliarder dollar i 2016. Amerikanske bilprodusenter eksporterte for 518 millioner dollar.
– Japanerne gjør ting mot USA som gjør det umulig å selge biler i Japan, sa Trump nylig.
Senere denne uken vil han møte Japans statsminister Shinzo Abe i Washington, D.C. og på golfbanen i Florida.
Katastrofale konsekvenser
Alibabas grunnlegger Jack Ma har reist verden rundt siden nyttår. Han frykter økt proteksjonisme fra USA – mot Kina og andre asiatiske land. USA har de største handelsunderskuddene mot Kina og Japan.
Ma møtte Donald J. Trump dager før han ble innsatt som USAs neste president for en måned siden og lovte å skape en million nye arbeidsplasser i USA – uten å gi detaljer.
– Jeg føler et personlig ansvar for å markedsføre global handel. Jeg har reist over 100.000 kilometer på en måned, sa han under lanseringen av Alibabas nye regionavdeling i Australia i forrige uke.
Alibaba er Kinas største internettselskap med en børsverdi på 250 milliarder dollar – litt større enn Tencent. Alibaba er i ferd med å ekspandere til andre deler av stillehavsregionen, blant annet Sørøst-Asia, India og Australia.
Enkel handel over landegrensene er en forutsetning for at Alibaba vil lykkes med de internasjonale strategiene. Ma frykter at økt proteksjonisme vil ramme Alibaba og verdensøkonomien. Konsekvensene kan bli katastrofale, ifølge Ma.
– Hvis handelen stopper bryter det ut krig. Vi må aktivt vise at handel hjelper mennesker til å kommunisere. Vi må ha fair, åpen og inklusiv handel. Handel dreier seg om verdier og handel av kulturer, sa han.
Venter på Trump
Ma deltok under toppmøtet i Davos i januar som en del av den kinesiske delegasjonen Kinas president Xi Jinping hadde med. Han møtte toppledere og politikere fra hele verden. Under besøket i Australia møtte han landets statsminister Malcom Turnbull.
Australia har inngått handelsavtaler med en rekke land, blant annet Kina. Ma er kritisk til disse avtalene.
– De fleste handelsavtalene som er inngått de siste 20 årene er tilpasset storselskapene. Det må skapes frihandelssoner som fungerer som klynger for små- og mellomstore selskaper hvor det er lavere tariffer, og enkel og rask tollbehandling, sa Ma.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.