Investeringsfondet 1MDB skulle få milliardbeløp fra den malaysiske statskassen til å yngle. Finansinstitusjonen Goldman Sachs stilte opp som rådgiver og tilrettela for store låneopptak. Pengene havnet i Hollywood, luksuseiendommer, skatteparadiser og festing.

– Ondskap og grådighet

Under finanskrisen for 12 år siden bestemte den malaysiske regjeringen seg for å bygge opp et investeringsselskap som skulle få ansvar for å forvalte statlige penger.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert:

Målet var å drive en mer aktiv forvaltning og ikke bare plassere overskudd i statspapirer. Dette er en modell som blant annet Singapore har gjort stor suksess med. 1MDB fikk frie tøyler uten noen som helst form for uavhengig tilsyn.

Goldman Sachs tilrettela for at 1MDB kunne øke investeringene ved å utstede obligasjonslån. Dette innbrakte 600 millioner dollar i honorarer for den amerikanske finansinstitusjonen og bonuser til Goldman Sachs-ansatte, blant annet regionsjef Timothy Leissner.

Den tidligere toppsjefen for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, Timothy Leissner, har samarbeidet med FBI og tilstått å ha mottatt store beløp og kjøpt dyre gaver til eks-statsministerens kone. Her sammen med sin kone. Kimora Lee Simmons – en kjent modell og tidligere gift med grunnleggeren av Def Jam Recordings, Russell Simmons.
Den tidligere toppsjefen for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, Timothy Leissner, har samarbeidet med FBI og tilstått å ha mottatt store beløp og kjøpt dyre gaver til eks-statsministerens kone. Her sammen med sin kone. Kimora Lee Simmons – en kjent modell og tidligere gift med grunnleggeren av Def Jam Recordings, Russell Simmons. (Foto: Araya Doheny/Getty Images)

Goldman Sachs vil inngå et forlik med det amerikanske justisdepartementet denne uken. Ifølge Wall Street Journal vil finansinstitusjonen betale en bot på rundt 20 milliarder kroner (2,2 milliarder dollar) og gi opp honoraret på 600 millioner dollar.

Like etter at Najib Razak ble avsatt som Malaysias statsminister i 2018, ble det beslaglagt flere hundre kofferter med kontanter, smykker, tiaraer og andre verdisaker. I sommer ble han funnet skyldig i korrupsjon.
Like etter at Najib Razak ble avsatt som Malaysias statsminister i 2018, ble det beslaglagt flere hundre kofferter med kontanter, smykker, tiaraer og andre verdisaker. I sommer ble han funnet skyldig i korrupsjon. (Foto: Lim Huey Teng/Reuters/NTB)

– Denne saken er en moderne vri på den eldste og mest ødeleggende formen for kriminalitet – enkeltpersoner med makt som bruker stillingen til ondskap og grådighet fremfor å gjøre noe godt, sier William McMurry, som ledet FBI-etterforskningen, til Wall Street Journal.

Goldman Sachs har også inngått et forlik med den malaysiske staten på nesten tre milliarder dollar. Totalt har 1MDB-skandalen kostet rundt 50 milliarder kroner.

«Forliket er en av de styggeste flekkene på Goldman Sachs 151-årige historie. Alt i alt vil 1MDB-skandalen koste selskapet over fem milliarder dollar (50 milliarder kroner), rundt to tredjedeler av årsoverskuddet», skriver Wall Street Journal.

Nettet snører seg

FBI og det amerikanske justisdepartementet startet etterforskningen i 2015. Nettet strammer seg inn for andre som har vært delaktige i det malaysiske selskapet og nøkkelpersonene.

På tirsdag erklærte den amerikanske forretningsmannen Elliott Broidy seg skyldig for å ha drevet lobbyvirksomhet på vegne av finansakrobaten Low Taek Jho, som han møtte i Bangkok og Shenzhen.

Broidy var en av de viktigste bidragsyterne og pengeinnsamlerne til det republikanske partiet under valget i 2016 og støttet president Donald Trump. Like etter innsettelsen begynte han å drive lobbyvirksomhet mot utenlandske interesser – uten å registrere seg som lobbyist.

«Ellitt Broidy bedrev lobbyvirksomhet mot de høyeste nivåene i den amerikanske administrasjonen i et forsøk på å avslutte en av de største svindel- og hvitvaskingssakene som vi noen gang har sett», sier visejustisminister John C. Demers i en uttalelse.

Broidy mottok seks millioner dollar fra Low i 2017. Han ble lovet ytterligere 75 millioner dollar hvis han klarte å stanse den amerikanske etterforskningen. Det klarte han ikke.

Den amerikanske forretningsmannen Elliott Broidy erklærte seg skyldig for å ha drevet lobbyvirksomhet på vegne av finansakrobaten Low Taek Jho i USA denne uken. Broidy var en av de viktigste bidragsyterne og pengeinnsamlerne til det republikanske partiet under valget i 2016 og støttet president Donald Trump.
Den amerikanske forretningsmannen Elliott Broidy erklærte seg skyldig for å ha drevet lobbyvirksomhet på vegne av finansakrobaten Low Taek Jho i USA denne uken. Broidy var en av de viktigste bidragsyterne og pengeinnsamlerne til det republikanske partiet under valget i 2016 og støttet president Donald Trump. (Foto: David Karp/AP/NTB)

Low er siktet for hvitvasking av penger fra 1MDB av det amerikanske justisdepartementet og er ettersøkt internasjonalt.

Ifølge amerikanske påtalemyndigheter skal Broidy også ha drevet lobbyvirksomhet på vegne av Low for å få utlevert den kinesiske dissidenten Guo Wengui.

«Han har forsøkt å få utvist en kritiker av det kinesiske kommunistpartiet fra USA samtidig som at han skjulte at han representerte utenlandske interesser», sa visejustisministeren på tirsdag.

30-årsdag med Britney Spears

I kulissene til 1MDB befant stesønnen til Malaysias daværende statsminister seg – sammen med finansakrobaten Low Taek Jho. Low var i 20-årene da han fikk fullmakter som gjorde han fikk tilgang til milliardbeløp fra den malaysiske staten.

Etter å ha vært ettersøkt i to år ble luksusyachten «Equanimity», til en verdi av over to milliarder kroner, funnet ved Benoa Bay i Bali i 2018. Equanimity var eid av finansakrobaten Low Taek Jho.
Etter å ha vært ettersøkt i to år ble luksusyachten «Equanimity», til en verdi av over to milliarder kroner, funnet ved Benoa Bay i Bali i 2018. Equanimity var eid av finansakrobaten Low Taek Jho. (Foto: Privat via Wikimedia)

Parhestene finansierte Hollywood-filmer, kjøpte luksuseiendommer i Beverly Hills og Low oppfylte guttedrømmen ved å kjøpe en yacht til to milliarder kroner.

Low feiret 30-årsdagen i Las Vegas i 2012, hvor Britney Spears sang «Happy Birthday». For det fikk hun 1 million dollar. Psy, som var populær med «Gangman Style» samme år, ble sendt fra Seoul med privatfly mot et høyere honorar enn den amerikanske artisten.

Finansakrobaten Low Taek Jho finansierte Hollywood-filmen «The Wolf of Wall Street» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. DiCaprio har levert fra seg en Oscar-statuett vunnet av Marlon Brando, som han hadde fått i gave fra Jho Low og et Picasso-maleri. Tidligere Victoria’s Secrets-modell Miranda Kerr hadde fått smykker verd over 60 millioner kroner fra Low.
Finansakrobaten Low Taek Jho finansierte Hollywood-filmen «The Wolf of Wall Street» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. DiCaprio har levert fra seg en Oscar-statuett vunnet av Marlon Brando, som han hadde fått i gave fra Jho Low og et Picasso-maleri. Tidligere Victoria’s Secrets-modell Miranda Kerr hadde fått smykker verd over 60 millioner kroner fra Low. (Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Stesønnen og Low etablerte filmfinansieringsselskapet Red Granite Pictures, som fikk overføringer fra 1MDB. Den Oscar-belønnede filmen «The Wolf of Wall Street», med Martin Scorsese som produsent og Leonardo Leonardo DiCaprio i hovedrollen, ble delfinansiert av stesønnen.

Seks milliarder kroner dukket opp på bankkontoen til daværende statsminister Najib Razak, som slo ned alle forsøk på etterforskning.

Goldman Sachs regionsjef Timothy Leissner mottok over 200 millioner dollar fra 1MDB og betalte bestikkelser til offentlige ansatte, blant annet smykker til Malaysias statsministers kone, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Leissner har erklært seg skyldig.

I sommer falt dommen i den første av rettssakene mot Najib Razaki. Malaysias tidligere statsminister ble funnet skyldig i samtlige syv tiltalepunkter. Dommene er anket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.