Det malaysiske investeringsfondet 1MDB skulle forvalte milliarder for den malaysiske staten. Pengene havnet i Hollywood, luksuseiendommer, en av verdens største yachter, skatteparadiser og legendariske fester i Las Vegas.

Goldman Sachs spilte en nøkkelrolle i en av de største korrupsjonsskandalene som er avdekket, og hvor et børsnotert selskap har innrømmet skyld.

Historisk forlik

Styret i den amerikanske finansinstitusjonen har besluttet å redusere toppsjef David Solomons lønn og kompensasjon for 2020 med 36 prosent sammenlignet med 2019. Dette tilsvarer 10 millioner dollar (85 millioner kroner), ifølge en børsmelding.

Goldman Sachs inngikk et forlik i fjor høst på nesten tre milliarder dollar for å avslutte en langvarig etterforskning i fire land rundt finansinstitusjonens rolle i det malaysiske investeringsfondet.

Dette er det største forliket et amerikansk selskap noensinne har betalt for en utenlandsk korrupsjonssak. I tillegg har Goldman inngått et stort forlik med den malaysiske staten.

I femårsperioden fra 2009 til 2014 betalte Goldman Sachs over 1,6 milliarder dollar i bestikkelser til offentlige ansatte i Malaysia og Abu Dhabi for å få kontrakter. Blant annet tilrettela Goldman Sachs et obligasjonslån til investeringsfondet 1MDB på 6,5 milliarder dollar.

For denne jobben fikk Goldman Sachs honorarer på 600 millioner dollar. Pengene forsvant fra 1MDB og havnet ifølge amerikanske myndigheter hos rådgiveren Jho Low, som hadde tette forbindelser til den daværende statsministeren og hans familie.

Straffer ledelsen

Goldman Sachs skriver i børsmeldingen at konsernsjef David Solomon, og to andre nåværende toppsjefer som også får redusert kompensasjonen for 2020 ikke var involvert i eller klar over den ulovlige virksomheten som foregikk.

«Styret har besluttet at det er riktig, sett i lys av funnene i offentlige etterforskninger, og størrelsen på 1MDB-forliket, at enkelte tidligere og nåværende ledere belastes», skriver Goldman Sachs i børsmeldingen.

Totalt vil forlikene med tidligere ansatte, inndragninger og kompensasjonskutt havne på omtrent 174 millioner dollar (1,5 milliarder kroner). Det pågår forhandlinger med ansatte som har forlatt finansinstitusjonen.

Goldman Sachs har lagt bak seg et solid år med en økning av inntektene på 22 prosent. Styret i konkurrenten Morgan Stanley har besluttet å øke kompensasjonen til konsernsjef James Gorman med 22 prosent – til 33 millioner dollar. Dette kommer etter rekordresultater i 2020.

Edderkopp på flukt

1MDB-skandalen har felt en regjering og utløst straffesaker mot tidligere statsminister Najib Razak.

Goldman Sachs tidligere «wonderboy» i Sørøst-Asia, Tim Leissner, har erkjent seg skyldig på en rekke punkter og er fradømt retten til å jobbe i finanssektoren på livstid.

Den påståtte edderkoppen i skandalen, Jho Low, er fortsatt på flukt. Han skal være sett i Dubai, Macau, Thailand og Sør-Kina de siste årene.

Advokatene hans protesterte da luksusyachten til to milliarder kroner han hadde bygget, med penger fra 1MDB, ble beslaglagt og solgt.

Han har inngått et delvis sivilt forlik i USA. Low er fortsatt tiltalt i de amerikanske delstatene New York og Washington for å ha hvitvasket mange milliarder dollar fra svindelen, bestikkelser av malaysiske politikere og begått brudd på amerikansk valgkampfinansiering.

Malaysias finansminister Tengku Zafrul Abdul Aziz sa nylig at staten har klart å få tilbake verdier på 13,4 milliarder malaysiske ringgit (3,3 milliarder dollar) ved å selge blant annet eiendommer, aksjer, en yacht og bankinnskudd som ble beslaglagt i flere land.

Anslagene rundt hvor mye 1MDB-skandalen har kostet den malaysiske staten varierer fra syv milliarder dollar til over det dobbelte.

Det pågår en rekke rettssaker i Malaysia. Blant annet skal en sak mot revisjonsselskapet opp for retten i februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.