Investeringsfondet 1MDB skulle forvalte milliarder for den malaysiske staten. Pengene havnet i Hollywood, skatteparadiser og fest.

To tidligere ansatte hos finansinstitusjonen Goldman Sachs er tiltalt av det amerikanske justisdepartementet for å ha hjulpet den malaysiske finansakrobaten Low Taek Jho med å hvitvaske flere milliarder dollar fra investeringsfondet 1MDB.

Skandalen ble forsøkt dysset ned i Malaysia i flere år etter det ble dokumentert tette bånd mellom den daværende statsministerens familie og Low. Statsminister Najib Razak blokkerte en etterforskning rundt hvordan seks milliarder kroner hadde havnet på hans bankkonto.

Najib er nå tiltalt for maktmisbruk og korrupsjon.

I november ble det tatt ut tiltale mot Low av det amerikanske justisdepartementet. To tidligere ansatte i finansinstitusjonen Goldman Sachs er også tiltalt.

Ifølge påtalemyndigheten i Malaysia skal Low ha tømt investeringsfondet 1MDB for flere titall milliarder kroner.

Fikk knallhard kritikk av justisdepartementet

Tidligere toppsjef for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, Tim Leissner, har erkjent seg skyldig i å ha betalt bestikkelser til offentlige ansatte i Malaysia og Abu Dhabi.

Goldman Sachs skal ifølge tiltalen ha tjent 600 millioner dollar i honorarer fra kundeforholdet med 1MDB. Finansinstitusjonen tilrettela for at det ble utstedt obligasjoner for over seks milliarder kroner.

Det amerikanske justisdepartementet har kommet med knallhard kritikk mot forretningskulturen hos Goldman Sachs, og banken har sagt at de vil samarbeide med alle som etterforsker saken.

Nå skriver Wall Street Journal ifølge Marketwatch at skandalen kan koste tidligere Goldman Sachs-topp Lloyd Blankfein og andre Goldman-topper millioner av dollar i lønn.

En kilde sier at Goldman-styret akkurat nå ikke ønsker å utbetale bonuser som Blankfein og to andre topper skal ha gjort seg fortjent til i tidligere år og vil stedet avvente utfallet av granskningen av Goldmans jobb for 1MDB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se hvordan de får togene til å gå i sprengkulden
Med 45 effektive minusgrader er det bare én ting som nytter i Chicago.
01:13
Publisert: