EUs konkurransemyndigheter bestemte i 2017 at Alphabet-eide Google hadde brutt regelverket ved å gi en fordel til sin egen shoppingtjeneste. Google ble derfor ilagt en bot av Europakommisjonen for misbruk av markedsmakt, en bot som onsdag ble opprettholdt av EU-domstolen.

Den rekordstore boten fra Brussel tilsvarer nærmere 23 milliarder kroner og ble ilagt internettgiganten i juni 2017.

– Dette er en historisk dom, som vil bli nøye lest av alle big tech-gigantene, sier Simen Klevstrand, partner i Advokatfirmaet Haavind og ekspert på EU-rett.

Advokat Simen Klevstrand sier dommen kan få de store teknologiselskapene til å bli mer varsomme.
Advokat Simen Klevstrand sier dommen kan få de store teknologiselskapene til å bli mer varsomme. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Han forklarer at dommen i sin kjerne handler om selve forretningsmodellen med å legge tilleggstjenester på toppen av egen plattform, og i hvilke tilfeller det er ulovlig for tech-gigantene å kjøre frem egne tilleggstjenester foran konkurrentenes.

I dette tilfellet slår dommen fast at Google har gitt ulovlig fordel til sitt eget produkt Google Shopping, som gir forbrukere en mulighet til å sammenligne produkter og priser fra alle typer forhandlere, inkludert nettbutikker og andre større plattformer, som Amazon og Ebay.

Tjenesten leverte dårlige tall de første årene, noe som førte til en strategiendring i 2008, hvor Google etter Europakommisjonens syn begynte å bruke sin dominerende stilling som søkemotor til å fremme Google Shopping. Googles tjeneste ble etter Europakommisjonens syn mye mer synlig for forbrukerne enn andre lignende tjenester, siden søkeresultater fra Google Shopping ble plassert øverst, eller nesten øverst, på den første resultatsiden. Konkurrerende tjenester ble knapt promotert, og Klevstrand sier tjenesten til den høyest rangerte konkurrenten i gjennomsnitt ble vist på side fire i søkeresultatene.

– Dommen slår fast at Googles søkemotor er en del av infrastrukturen, og ikke skal fremme egne tjenester, sier Klevstrand.

Han trekker mulige sammenligninger til lignende tjenester hos andre tech-giganter, som Apples tjenester Apple Pay og Apple Music.

Slo eget rekordbot

Boten er Europakommisjonens største noensinne i en konkurransesak, ifølge NTB. Forrige rekord ble satt i 2009, da amerikanske Intel ble ilagt en bot på 1,06 milliarder euro.

Men Google har siden slått sin egen rekordbot, og har to lignende saker som verserer i rettssystemet i EU, men som er anket og ennå ikke rettskraftige.

  • Android: bot på 4,34 milliarder euro for misbruk av dominerende stilling. Google gjorde ulovlige avtaler med produsenter av Android-enheter og mobilnettverksoperatører for å sikre sin dominerende stilling som søkemotor. Det ble for eksempel krevd at produsenter forhåndsinstallerte Google Search-appen og Google Chrome som et vilkår for å få lisens til å bruke Google Play, som er Googles distribusjonsplattform for digitale applikasjoner.
  • AdSense: bot på 1,49 milliarder euro for misbruk av dominerende stilling. Google brukte restriktive klausuler i kontrakter med tredjepartsnettsider for å forhindre at konkurrenter fikk bruke disse til annonsering.

Det at selskapet anket boten førte ikke til at boten utsettes, og Google er dermed fortsatt forpliktet til å bla opp. Selskapet kan imidlertid sette pengene på en sperret konto inntil en rettskraftig avgjørelse foreligger.

Boten Google nå er ilagt, skal betales til EU. Men Google er også saksøkt av en rekke konkurrenter som mener seg økonomisk skadelidende på grunn av Googles praksis, som europeiske Kelkoo, som også driver med prissammenligning.

Onsdagens dom kan også ankes til EUs høyeste domstol.

– Google vil trolig anke, men dommen kommer ikke opp til fullstendig ny behandling, sier Klevstrand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.