Forskere, i samarbeid med Google, har avdekket en svakhet i databrikker fra databrikkeprodusentene Intel, AMD og ARM som gjør at hackere kan få adgang til sensitive opplysninger på smarttelefoner, nettbrett, personlige datamaskiner og dataservere.

Hvis hackere klarer å utnytte denne feilen kan de få adgang til sensitiv informasjon i internminnet på enhetene – blant annet passord, krypteringskoder og informasjon som ligger åpent i programvare og apper som er i bruk.

– Omfanget av denne typen angrep undersøkes fortsatt og vi jobber med leverandører og sikkerhetseksperter for å fastslå hvor alvorlig trusselen er og hvordan den kan fikses, sier Luke Wagner i Mozilla.

– Dette angriper en av grunnstenene i moderne datamaskiner. Bedrifter og forbrukere bør oppdatere operativsystemene sine og installere oppgraderinger så fort de rulles ut, sier teknologisjef Steve Grobman i antivirusselskapet McAfee, ifølge Itproportal.

Nye sikkerhetsoppdateringer

Det ble på onsdag antatt at Windows-maskiner med Intel og AMD-prosessorer var mest sårbare.

Etter en dag med stillhet, bekreftet Apple på torsdag kveld at nesten alle produktene de selger, og har solgt de siste årene, er sårbar for svakheten. Alle Mac-maskiner, Iphone og Ipad og Apple TV benytter de aktuelle databrikkene.

«Alle Mac-systemer og IOS-enheter er berørt, men det eksisterer ingen kjente muligheter til å utnytte dette som vil ramme brukerne nå», skriver Apple.

Apple har sendt ut oppdateringer for Iphone og Ipad som skal beskytte produktene mot svakheten. I løpet av de neste dagene kommer en oppdatering for Mac-produkter som skal blokkere for sikkerhetshullet «Spectre», som kan ramme nettleseren Safari.

Oppdateringen vil redusere ytelsen på bruk av nettleseren Safari på Macer med inntil 2,5 prosent, ifølge Apple.

«Denne svakheten er svært vanskelig å utnytte», skriver Apple, som anbefaler brukere om å laste ned programvare fra Apple App Store eller trygge steder.

Det er ikke bare Apple-produkter som er berørt. De fleste datamaskiner som benytter Intel-prosessorer er sårbare. Google har kommet med foreløpige oppdateringer av nettleseren Chrome. Google vil komme med en oppdatering for Android-telefoner på fredag.

Frykter hackerangrep

Sikkerhetseksperter frykter det er et tidsspørsmål før hackere vil klare å utnytte sikkerhetshullet og kan ramme et stort antall smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner som ikke er blitt oppdaterte.

– Hackere er i gang med å utnytte disse sårbarhetene. Jeg forventer å se kriminelle miljøer bruke dette som et våpen om svært kort tid. Kriminelle som angrep brukere med utpressingsvirus (hvor filer blir kryptert, red anm.) vil utnytte dette for å ta over datamaskiner og stjele bitcoin, sier direktør Katie Moussouris hos Luta Security til Financial Times.

Forskerne som har identifisert «Meltdown» og «Spectre» sier at det tryggeste er å erstatte databrikkene. Dette er ikke en løsning som er gjennomførbar, da det gjelder flere milliarder enheter som er solgt de siste 22 årene.

«Det er ingen enkel løsning. Dette vil hjemsøke oss en stund», sier forskerne.(Vilkår)

Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: