Det er nesten ti år siden den Harvard-utdannede malaysieren Anthony Tan etablerte en transporttjeneste etter modell av Uber i Sørøst-Asia. På kort tid knuste Grab ambisjonene Uber hadde i regionen og tok over konkurrentens virksomhet. Grab er blitt en superapp som vokser raskt.

Verdiløst skallselskap

Det japanske investerings- og teknologiselskapet Softbank har spilt en nøkkelrolle i å finansiere Grab og tilrettelegge for oppkjøp og fusjoner. Softbank ønsker å få børsnotert mange av oppstartsselskapene de har betydelige eierposter i, for å få frem verdiene.

Grab er sannsynligvis neste porteføljeselskap som vil bli børsnotert i USA. Ifølge Wall Street Journal kan dette skje bakveien via en fusjon med et såkalt Spac (special purpose acquisition company). Dette er skallselskaper uten kapital eller drift, men som er blitt børsnotert med sikte på å slå seg sammen med eller kjøpe andre selskaper.

Grab er i samtaler med hedgefondet Altimeter Capital Management i hva som kan bli den største transaksjonen av denne typen i historien. Det ventes at Grab skal hente inn mellom tre og fire milliarder dollar fra investorer og Grab kan bli verdsatt til rundt 40 milliarder dollar.

Aksjekursen på børsnoterte Altimeter Growth Corp., som hverken har verdier eller drift, steg med 22,1 prosent ved Nasdaq-børsen på torsdag. Selskapet ble børsnotert i desember i fjor og har utspring fra Silicon Valley.

Grab var det første oppstartsselskapet i Sørøst-Asia verdt over 10 milliarder dollar. Ved den siste kapitalinnhentingen ble det verdsatt til rundt 15 milliarder dollar.

Asiatiske enhjørninger

Grab tilbyr en superapp, som brukere i Sørøst-Asia benytter til alt fra drosjetjenester og hjemmelevering av mat til bank- og finanstjenester. Under koronapandemien har Grab etablert storkjøkken hvor restauranter og kokker kan leie seg inn.

Det var svært høy etterspørsel etter Grabs tjenester og produkter i 2020. Over 300 millioner brukere har lastet ned Grab-appen og de samarbeider med rundt ti millioner «partnere» – alt fra sjåfører til store finansinstitusjoner som Mastercard.

Grabs grunnlegger Anthony Tan bekreftet før nyttår ryktene om en mulig fusjon med den indonesiske konkurrenten Gojek. Samtalene skal være fastlåste og Gojek har startet samtaler med konkurrenten Tokopedia, ifølge næringslivsavisen The Edge.

Indonesia har flest «enhjørninger» i regionen – oppstartsselskaper verdt over en milliard dollar. Internettøkonomien i Indonesia er mer enn femdoblet på fem år – til 44 milliarder dollar, ifølge en rapport fra Google, Temasek og Bain & Company. Det ventes en tredobling innen 2025.

Handelsplattformen Sea Ltd. i Singapore ble børsnotert ved New York-børsen i 2017. Aksjekurs har steget med 1350 prosent siden børsnoteringen – senest ni prosent på torsdag, og selskapet har en markedsverdi på 120 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.