Den australske finansmannen Lex Greensill, med en skinnende cv fra Citigroup og Morgan Stanley, etablerte i 2011 et fond i sitt eget navn, i småbyen Northwich nordvest i England, på slettene i Cheshire et sted mellom Liverpool og Manchester.

Fondet satser på såkalt «supply-chain finance», en type såkalt rettferdig finansiering.

Et tiår etter er Greensill-navnet både beryktet og svertet, i hvert fall i finanskretser.

WSJ melder mandag at den sveitsiske storbanken Credit Suisse kutter alle bånd til Greensill og holder tilbake en investering på ti milliarder dollar i fondet. Greensill risikerer nå å gå konkurs og har hentet inn revisorselskapet Grant Thornton for å hjelpe det gjennom en mulig restrukturering.

Eksstatsministeren og den indiske frelseren

Greensill Capital ble en yndling i City, og finansierte bare i fjor for 143 milliarder dollar. Japanske Softbank, gjennom deres Vision Fund, er blant dem som er tyngst inne og finansierer Greensill. Det er også sveitsiske Credit Suisse, som inntil nå har brukt Greensill i finansieringen av fire av bankens fond, og fungert som en kilde til investeringskapital til Greensill gjennom disse fondene.

Greensill, som fortsatt ledes av grunnleggeren, hentet inn høyprofilerte folk som eksstatsminister David Cameron som rådgiver, og den indisk-britiske industrimannen Sanjeev Gupta, mannen som for et par år siden ble utpekt til å redde den britiske stålindustrien.

Men Gupta klarte aldri å levere på stålindustrien ble aldri reddet, og Gupta-familien har i det siste vært mer forbundet med trøbbel enn håp. Skandalen var et faktum da det i fjor kom frem at Greensill hadde lånt bortimot 700 millioner kroner til et ikke-eksisterende Gupta-selskap, på toppen av tap på andre eksponeringer mot Gupta-familien.

Lysene begynte å lyse rødt for alvor da det tyske finanstilsynet BaFin presset Greensill til å redusere eksponeringen mot Gupta, noe som ifølge avisen Financial Times fikk alarmen til å gå for alvor hos toppledelsen i Credit Suisse på Paradeplatz i Zürich.

Greensill Capital har også tapt enorme beløp på en rekke konkurser det siste året. Mange av konkursene er knyttet til varehandelen, der koronaen har dyttet både varehandelkjeder og butikker utfor stupet.

På jakt etter friske penger

Suspenderingen av forholdet til Greensill er nok et tilbakeslag for den nye toppsjefen i Credit Suisse, Thomas Gottstein.

Gottstein rykket opp i sjefskontoret for ganske nøyaktig et år siden, da forgjengeren Tidjane Thiam måtte gå i vanære etter en pinlig spionasjesak og store økonomiske tap på et par svindelsaker, kinesiske Luckin Coffee og det tyske betalingsformidlingsselskapet Wirecard.

For sveitsiske banker som skatter usynlighet og diskresjon var dette hard kost, og Gottstein gikk før jul ut i et intervju med FT og lovet å starte 2021 med «blanke ark».

Greensill-skandalen har satt en effektiv stopper for dette. Men det er fortsatt uklart hvor mye penger Credit Suisse og andre vil tape på Greensill. I januar var Greensill ifølge The Wall Street Journal ute i markedet og forsøkte å hente inn én milliard dollar i ny kapital, men dette måtte legges på is inntil Gupta-affærene er løst.

Tidligere denne måneden rapporterte Sky News at fryktede Apollo Global Management skulle være i samtaler med Greensill om å stille opp med en kredittlinje. WSJ skriver mandag at det nå dreier seg om et mulig salg av fondet for rundt 100 millioner dollar. Amerikanske Apollo ble grunnlagt av den legendariske finansmannen Leon Black, som fortsatt er styreleder, og er kjent for å kjøpe opp gjeld fra selskaper i alvorlig trøbbel.

Apollo avviste ryktene om finansiering til Greensill meget bestemt, og kunngjorde eksplisitt at Apollo ikke vil røre i noe som har med Gupta-familien å gjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.