Etter rekordlange og knalltøffe forhandlinger må forbundskansler Angela Merkel gi smertefulle politiske innrømmelser til sosialdemokratene i SPD for å sikre en ny tysk storkoalisjon.

SPD får viktige poster som utenriksministeren, finansministeren og arbeidsministeren i den nye tyske regjeringen. I tillegg får SPD justis-, miljø- og familiedepartementet.

«Europas forente stater»

Enigheten i Berlin tas imot med glede og lettelse, spesielt i Brussel, men også i Paris. SPD er enda mer EU-vennlige enn kristeligdemokratene og støtter planene om et «Europas Forente Stater» innen 2025, et budskap drevet frem av Frankrikes selvutnevnte EU-reformist, president Emmanuel Macron.

– Dette danner et godt grunnlag for tyske forhandlinger med Frankrike og de andre EU-partnerne. Tyskland og Frankrike ønsker å koordinere sine posisjoner foran det viktige EU-toppmøtet 22.–23. mars, sier Florian Hense, europaøkonom i tyske Berenberg Bank i London.

Med de to EU-stormaktene som drivkrefter regner Hense med at den første reformpakken kan legges frem på det neste EU-toppmøtet i juni.

Ny tysk utenriksminister og spydspiss for EU-reformer blir SPD-leder Martin Schulz. Schulz har lang og bred erfaring fra EU, og han er en uttalt forkjemper for dypere europeisk integrasjon.

– Koalisjonen betyr en fundamental retningsendring for Europa, sa Schulz onsdag ettermiddag.

– Ved første blikk synes utsiktene til en ny storkoalisjon å oppfylle alle kravene til strukturelle reformer, mer investeringer og mer europeisk integrasjon. Spørsmålet er om dette er nok, sier Carsten Brzeski, sjeføkonom for Tyskland i storbanken ING.

Finans og arbeid

Kanskje den største symbolseieren for SPD er at de nå overtar styringen av finansdepartementet. Partiveteranen Olaf Scholz, nå ordfører i Hamburg, overtar posten som inntil nylig var bekledd av den mektige CDU-legenden Wolfgang Schäuble, en av Merkels aller nærmeste gjennom en årrekke.

Forbundskansler Angela Merkel (CDU), sosialdemokratenes Martin Schulz, til høyre, og Horst Seehofer, guvernør i Bayern og leder i CSU, presenterer planene for den nye storkoalisjonen ved en pressekonferanse onsdag.
Forbundskansler Angela Merkel (CDU), sosialdemokratenes Martin Schulz, til høyre, og Horst Seehofer, guvernør i Bayern og leder i CSU, presenterer planene for den nye storkoalisjonen ved en pressekonferanse onsdag. (Foto: Kay Nietfeld/AP/NTB Scanpix)

SPD beholder også arbeids- og sosialministeren, en post som er viktig for partiet for å markere seg i sosialdemokratiske kjernesaker, og markere at partiet ikke er en passiv støttespiller for Merkel.

Kampen mot midlertidige kontrakter er blant SPDs kjepphester, og var ifølge tyske medier blant de tøffeste punktene under regjeringsforhandlingene. SPD skal her ha vunnet gjennomslag, uten at detaljene tirsdag ettermiddag var klare.

SPD skal også ha fått gjennomslag for enkelte velferds- og utjevningstiltak.

Hense i Berenberg er ikke begeistret for utgiftsøkningene, men mener tysk økonomi tåler det på kort sikt.

– Tyskland kan måtte betale for dette med noe redusert vekst, men dette vil ikke utgjøre større forskjeller for de økonomiske og finansielle utsiktene de neste årene, sier Hense.

SPD har til gjengjeld måttet gi seg på de fleste punktene i kampen mot private helseforsikringer, og det partiet mener er en privatisering av det offentlige helsevesenet.

– Denne avtalen er sterkt påvirket av oss, sa Schulz på en pressekonferanse med Angela Merkel i Berlin onsdag ettermiddag.

Merkels konservative søsterparti CSU i Bayern får blant annet innenriksministeren, og dermed en hånd over innvandrings- og integrasjonspolitikken. Senere i år er det regionvalg i Bayern, og CSU står i fare for å miste sitt rene flertall til innvandringsmotstanderne i AfD. Derfor er det viktig for CSU å markere seg som strenge i innvandringspolitikken.

Ennå ikke i boks

Spenningen de neste ukene knytter seg til om Merkel har gitt nok til at medlemmene i SPD godkjenner avtalen. Koalisjonsmotstanderne i SPD har mobilisert kraftig de siste uke, ledet an av ungdomspartiet.

Partiledelsen og særlig partileder Martin Schulz er kraftig svekket etter valgnederlaget, og Schulz' løfter om at SPD ikke ville gå inn i en ny storkoalisjon.

Ubekreftede meldinger i storavisen Süddeutsche Zeitung onsdag gikk ut på at Schulz nå trekker seg som partileder og overlater ledelsen til parlamentarisk leder Andrea Nahles, blant annet for å bidra til å sikre flertall i uravstemningen som skal finne sted om tre til fire uker.

– Risikoen for et nei blant SPDs medlemmer er reell og alvorlig, men vi regner med at avtalen blir vedtatt med knapp margin, sier Hense.

Forbundskansler Merkel tok da heller ikke noe på forskudd onsdag, selv om de fleste regner med at hun kan sverges inn til en fjerde periode som forbundskansler innen påske.

– Dette er noe Tyskland trenger, og som verden forventer, ifølge Merkel.(Vilkår)

​Slik skal han klare det umulige
Statoil-sjef Eldar Sætre stiller gjerne opp om tre år for å gjøre opp regnskap for om han har lykkes.
01:53
Publisert: