Sentralbankene kjøper gull i det raskeste tempoet siden 1967. Analytikere peker på russiske og kinesiske kjøpere som årsaken, da det er indikatorer på at noen land ønsker å diversifisere sine reserver vekk fra dollaren.

Det skriver Financial Times.

Den britiske avisen trekker frem tall fra World Gold Council, som viser at etterspørselen etter gull er den største på 55 år.

– Gullhandelen kan indikere at det geopolitiske bakteppet er preget av mistro, tvil og usikkerhet etter at USA og dens allierte frøs Russlands dollarreserver, sier analytiker Adrian Ash i gullhandel-plattformen Bullion Vault til FT.

Russland avviser

World Gold Council estimerer at verdens finansinstitusjoner har kjøpt 673 tonn i 2022 – i tredje kvartal ble det kjøpt 400 tonn gull. De største kjøperne i kvartalet var Tyrkia som kjøpte 31 tonn, Usbekistan kjøpte 26 tonn og Qatar gjorde sitt største kjøp siden 1967.

I november var på 1787 dollar i november og har siden steget til 1800 dollar.

Den russiske sentralbanken sluttet å rapportere om sine gullkjøp siden krigen i Ukraina startet, og den avviser at den kjøper gull.

Vil ha gullhandel på Oslo Børs

I midten av november snakket DN med hedgefondforvalter Tor Svelland som tror at sentralbankene må kapitulere i kampen mot inflasjon, og ønsker derfor å tilby investorer beskyttelse i gull.

Svelland har gått sammen med kapitalforvalteren Edmond de Rothschild (EdR) og laget en såkalt Exchange-Traded Commodity (ETC), et verdipapir som i dette tilfellet skal gi investorer direkte eksponering mot fysisk gull.

ETC-en skal i første omgang skal noteres på Frankfurt-børsen i Tyskland. Deretter er målet at den også skal noteres på Oslo Børs på nyåret.

– Vi har ikke noe lignende på Oslo Børs, så det blir den første av sitt slag. Det er jo en råvarebørs, så det er på høy tid, sier Svelland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.