Equifax samler inn, bearbeider og videreselger kredittinformasjon på i hovedsak amerikanske forbrukere. I løpet av en tomånedersperiode i sommer ble navn, adresse, personnummer og annen konfidensiell informasjon på minst 143 millioner personer stjålet.

– Så ille som det er mulig

Ifølge Equifax ble datainnbruddet oppdaget i slutten av juli. Det tok over en måned før det børsnoterte selskapet informerte kunder og samarbeidspartnere torsdag kveld.

– På en skala fra en til ti er dette en tier når det gjelder mulig identitetstyveri. Kredittbyråene sitter på så mye informasjon om oss. Det påvirker nesten alt vi foretar oss, sier sikkerhetsanalytiker Avivah Litan hos konsulent- og analyseselskapet Gartner i en kommentar.

Alt fra banker til bilforhandlere kjøper tilgang til kredittinformasjon om kunder.

– Dette er så ille som det kan bli. Hvis du har en kredittrapport på deg, er sannsynligheten for at du inngår i dataangrepet over 50 prosent, sier direktør Pamela Dixon hos World Privacy Forum til New York Times.

Det antas det er et tidsspørsmål før informasjonen blir utnyttet av kriminelle grupper.

– Dette er privatinformasjon, og sannsynligheten for at den kan brukes til phishing er svært høy, sier sikkerhetsforsker Matt Tait, som tidligere jobbet som analytiker for britisk etterretningstjenester, til Reuters.

Gjennom phishing prøver avsenderne å lure mottagerne til å oppgi passord, brukernavn, kontonummer og annen sensitiv informasjon som kan misbrukes.

Truer finansiell sikkerhet

Etter at hackerangrepet ble bekreftet etter børsens stengetid torsdag i USA, stupte aksjekursen med 13,5 prosent.

Selskapet bekrefter at tre direktører, blant annet finansdirektøren, solgte aksjer og innløste opsjoner verdt 17,8 millioner dollar to dager etter at selskapet ble kjent med angrepet den 29. juli. Dette skal ikke ha vært en del av planlagte transaksjoner, ifølge børsmeldinger.

– De kjente ikke til angrepet da aksjene ble solgt, sier pressetalskvinne Ines Gutzmer til Bloomberg.

Equifax har nesten 10.000 ansatte, omsatte for 3,2 milliarder dollar i fjor og har en børsverdi på 17,5 milliarder dollar. De har registrert informasjon på 820 millioner forbrukere over hele verden, men kjernevirksomheten er det amerikanske markedet.

– Det er ikke en overdrivelse å si at et så omfattende databrudd truer den finansielle sikkerheten for amerikanere, sier senator Mark Warner, som er visestyreformann for etterretningskomiteen i Senatet i en uttalelse.

Warner har bakgrunn fra teknologiindustrien og har foreslått at selskaper som Equifax ikke har mulighet til å lagre så store datamengder sentralt.(Vilkår)

Orkanen Irma jevnet øyen Barbuda, nå forbereder Miami seg på det verste
Irma, den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet, har kostet menneskeliv og massive ødeleggelser på de karibiske øyene Saint-Martin og Barbuda. Fredag kommer den til Florida.
01:01
Publisert: