Det har vært en bratt utforbakke for den brasilianske forretningsmannen og tidligere mangemilliardæren Eike Batista (60).

Mandag ble han sendt rett  i fengsel i Rio de Janeiro etter å ha returnert fra New York, skriver Wall Street Journal.

Batista var født inn i en privilegert familie, og tjente seg gjennom sin karriere søkkrik på olje, gass og gruvedrift. Magasinet Forbes kåret ham til verdens syvende rikeste person i 2012, og Sør-Amerikas rikeste, med en personlig formue på bortimot 300 milliarder kroner.

I 2014 ble han for tredje gang siktet for markedsmanipulasjon som skal ha påført flere tusen investorer tap på over seks milliarder dollar, eller 50 milliarder kroner.

Mandag var det slutt på friheten for Batista som ble arrestert straks han kom ut av et American Airlines-fly fra New York der han har oppholdt seg siden det forrige uke ble utstedt en arrestordre på ham.

Beryktet fengsel

Batista ble straks overført til det beryktede Bangu-fengselet i Rio. Politiet beskylder 60-åringen for å ha betalt 16,5 millioner dollar i bestikkelser til den tidligere guvernøren i delstaten Rio de Janeiro, Sérgio Cabral.

Etter å ha undergått medisinske undersøkelser og fått barbert håret på hodet, ble Batista ifølge BBC overført til Bangu – et fengsel med høyeste sikkerhet. Mange fengsler i Brasil er overfylte og styrt av kriminelle gjenger, men dette skal ifølge myndighetene ikke være tilfelle med Bangu.

Ifølge brasiliansk lov ville Batista blitt overført til en spesialavdeling i fengselet dersom han hadde hatt en universitetsgrad. Men siden han sluttet før han fikk fullført sin ingeniørutdannelse i Tyskland, må Batista fremover tilbringe tiden i en ordinær celle sammen med seks andre innsatte, ifølge BBC

BBCs næringslivs-korrespondent Daniel Gallas sier det ble spekulert i om Batista ville returnere til Brasil eller benytte sitt tyske pass til å flykte til Europa.

Batista nekter for alle anklager.
 

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Norske idrettsbarn møter spesialisering og oppmøtekrav i ung alder.
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert:

DNs journalister Espen Linderud og Marte Ramuz Eriksen har gransket hvordan norske aksjefond har gjort det siden 2000. Sammen med DNs Bård Bjerkholt og Terje Erikstad gir de også tips til fondssparing, og hvilke feller du bør unngå.

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.