Gjennom sommeren har konflikten eskalert mellom Kina og innbyggere i Hongkong, som har tatt til gatene for å vise sin motstand mot sterkere inngripen fra Kina.

Uroen medførte også at den travle flyplassen i Hongkong ble stengt tidligere denne uken, og hundrevis av avganger ble kansellert.

Nå påvirker demonstrasjonene landets økonomi. Bedrifter vurderer å flytte hovedkvarterene sine, mens de rikeste vurderer å skaffe seg statsborgerskap i andre land og flytte ut med kapitalen sin, melder BBC.

De siste veksttallene for Hongkongs økonomi viste vekst på 0,5 prosent i årets andre kvartal, noe som er det laveste siden finanskrisen i 2008.

Hongkong-børsen har stupt den siste tiden, og i alt har de ti rikeste personene i Hongkong tapt til sammen rundt 135 milliarder kroner.

– Risikoen stiger

Hongkong har lenge vært et yndet sted i Asia å drive forretninger fra, på grunn av forretningsvennlig politikk og nærhet til Kina og andre viktige markeder i regionen.

Med protester og usikkerhet rundt hva som vil skje mellom Hongkong og Kina fremover, er det ikke like attraktivt for bedriften.

De britiske grunnleggerne av It-oppstartsselskapet Miro startet selskapet i Hongkong. Nå sier de til BBC at de har mistet to store investeringen den siste tiden, og vurderer å flytte hovedkvarteret et annet sted.

– Vi blir ofte spurt av investorer hvorfor vi har base i Hongkong. Inntrykket som driver mange av disse investor-avgjørelsene i USA er at Hongkong blir sterkere knyttet til Kina. Risikoen ved å bli her stiger, sier grunnlegger Jamie Wilde.

Foreløpig finnes det ikke konkrete tall på hvor mange bedrifter som vurderer å flytte på seg som følge av uroen i Hongkong.

– Det vi hører mest fra klienter er at de ikke vil etablere seg i Hongkong, eller at de spør oss om hvordan de kan minke tilstedeværelsen i Hongkong, sier partner Dan Harris i det internasjonale advokatfirmaet Harris Bracken til BBC.

Flere spør om råd om hvorvidt Hongkong er trygt, og om bedrifter bør sende sine ansatte dit.

Ifølge BBC får bedriftene råd om å lage en beredskapsplan i tilfelle protestene vedvarer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.