Mandag ila USA kinesisk import verdt 200 milliarder dollar en straffetoll på ti prosent. Kina vil innføre en tilsvarende straffetoll på import av amerikanske produkter verdt 68 milliarder dollar – nesten alt Kina importerer fra USA.
Forlanger respekt
President Trump truer med å trappe opp handelskrigen ytterligere med 25 prosent straffetoll fra 1. januar – og en straffetoll på resten av hva USA importerer fra Kina.
«Etter president Trumps trusler om en ytterligere eskalering, tror vi sannsynligheten for at all import fra Kina blir ilagt straffetoll har steget til 60 prosent», skriver den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs i en ny rapport.
Mens Kina importerte amerikanske produkter for rundt 130 milliarder dollar i fjor, var den amerikanske importen av kinesiske produkter på over 500 milliarder dollar. Dette førte til et handelsunderskudd på 376 milliarder dollar.
En kinesisk regjeringsdelegasjon har avlyst møter med USA i Washington denne uken.
«Døren for handelssamtaler er alltid åpen, men forhandlinger må være basert på gjensidig respekt for hverandre. Det er ikke mulig å gjennomføre forhandlinger samtidig som at det trues ned nye straffetoller», skriver det offisielle nyhetsbyrået Xinhua med referanse til en rapport.
Kan ramme produktiviteten
En opptrapping i proteksjonismen kan ramme produktiviteten for mange land på lengre sikt, ifølge Goldman Sachs.
«Ifølge økonomiske prinsipper vil handelsbarrierer tynge på produktiviteten på lengre sikt, ettersom landene vil bli tvunget til å produsere produkter hvor de ikke har komparative fortrinn», skriver Goldman Sachs.
Dette er basert på en 200 år gammel teori av David Ricardo, hvor vin- og tekstilproduksjon i England og Portugal ble brukt som eksempler. Konklusjonen var at selv om også Portugal kunne produsere tekstiler, var det mer fornuftig å selge vin til britene for å kjøpe klær.
Kina har de siste 20 årene bygd opp verdens mest effektive forsyningskjede til elektronikkindustrien. Denne er foreløpig skjermet, blant annet alt av Apple-produkter som produseres ved taiwanskeide fabrikker i Kina.
Kredittvurderingsselskapet Fitch skriver i en ny rapport at handelskrigen ikke bare rammer USA og Kina, men også verdensøkonomien.
«Nå er handelskrigen en realitet», sier sjeføkonom Brian Coulton i en kommentar til rapporten, hvor de nedjusterte den globale økonomiske veksten med 0,1 prosentpoeng.
Frykter selvsikker Trump
Det mangler ikke på advarsler fra internasjonale finansinstitusjoner. JPMorgan Chase & Co. har begynt å utarbeide prognoser med utgangspunkt i at president Trump blir for selvsikker på grunn av høy økonomisk vekst i USA og et aksjemarked som har satt nye rekorder.
Finansinstitusjonens strateger frykter det går mot en «Fase III» i handelskrigen fra neste år. Det vil ramme den økonomiske veksten i Kina, påvirke råvareprisene – og det amerikanske aksjemarkedet, hvor inntjeningen kan falle.
«Frykten er at økonomien og markedene holder seg høye, til tross for straffetollene. Det kan oppmuntre Trump til å bli mer dristig på den geopolitiske fronten, blant annet bilindustrien, Nafta – og spesielt Iran. Det kan utløse en betydelig feilberegning fra sanksjoner som kan bli vanskelig å rette opp», skriver JPMorgan-teamet, ifølge Bloomberg.
Ifølge Goldman Sachs vil de allerede innførte straffetollene mot Kina øke den amerikanske inflasjonen med 0,1 prosentpoeng. Denne vil fordobles med straffetollen Kina innførte på mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.