Kina er først ute med offisielle aktivitetsrapporter for november måned. Innkjøpssjefsindeksen for industrien (pmi) kom inn på 51,8 – høyere enn forventet. En måling på over 50 er en indikasjon på en høyere aktivitet. Det var ventet den ville havne på 51,4.

Bred oppgang – anstendig vekst

Målingen tyder på en fortsatt stabil vekst for den kinesiske økonomien inn i årets siste kvartal.

«En gjennomgåelse av underlagsmaterialet viser en bred oppgang i etterspørselen. Underindeksene for import, eksportordrer og totale ordrer steg. Dagens rapport gir et hint om bedring i andre deler av økonomien», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

Han advarer mot å legge for mye vekt på den offisielle pmi-rapporten, da den tidligere har gitt falske signaler. På fredag kommer den konkurrerende pmi-rapporten fra Caixin, hvor flere små- og mellomstore selskaper inngår.

«De to målingene beveger seg i samme retning i kun 60 prosent av tiden», skriver Kina-økonomen.

Capital Economics er i tvil om trenden kan fortsette for den kinesiske økonomien. Årsaken er nye tiltak som skal redusere forurensningen i industrien, svakere kredittvekst og en nedkjøling av eiendomsmarkedet.

Den økonomiske veksten i Kina forventes å havne på like under syv prosent i år.

– Jeg tror Kina vil få en anstendig vekst de kommende ti årene, men jeg tror også den vil bremse noe neste år, sier leder for Asia hos Oxford Economics, Louis Kuijs, til CNBC.

Mot renteøkninger i Asia

Den sørkoreanske sentralbanken satte opp renten på torsdag med 25 basispunkter. De siste 17 månedene har den ligget på rekordlave 1,25 prosent. Dette er den første renteoppgangen på seks år i Sør-Korea og den første av en asiatisk sentralbank siden 2014 – med unntak av Sri Lanka.

Den sørkoreanske økonomien fikk en vekst på 3,6 prosent i tredje kvartal. Dette er den høyeste veksten siden 2010 da verdensøkonomien forsøkte å riste av seg ettervirkningene av finanskrisen i 2008-09. Det forventes to nye renteøkninger det neste året.

Sørkoreanske selskaper har hatt en høy vekst i eksporten de siste tre kvartalene. Dette forventes å fortsette – ledet av teknologisektoren.

– Den sørkoreanske økonomien gjør det bra. På grunn av sterk økonomisk utvikling forventes det at sentralbanken vil øke renten. Det er ingen grunn til bekymring. Vi mener at den sørkoreanske økonomien er syklisk sterk nok til å absorbere høyere nominelle renter, sier makroøkonom Nguyen Trinh hos Natixis i Hong Kong til Reuters.

Høy handelsaktivitet

Handelen i verdens 20 største økonomien vokste med 4,3 prosent i tredje kvartal, ifølge en ny rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

«Dette er den høyeste veksten siden første halvår 2011», skriver OECD.

Den totale verdenshandelen er fortsatt lavere enn den var i 2014, men det har vært en bred positiv utvikling i alle regioner i år.

  • EU-regionen hadde en eksportvekst på 7,4 prosent i siste kvartal og importvekst på 7,3 prosent. Frankrike, Tyskland og Italia ledet.
  • I India og Indonesia økte eksporten med over ti prosent.
  • Den sørkoreanske eksporten var på 6,6 prosent – den høyeste veksten siden 2011.
  • Den kinesiske eksporten falt med 0,1 prosent – målt i amerikanske dollar.
  • USA økte eksporten med 1,2 prosent. Canada fikk en 3,5 prosent lavere eksport.

Alle G20-landene, med unntak av Argentina, Indonesia, Korea og Russland, opplevde at deres valutaer styrket seg mot dollaren i tredje kvartal.(Vilkår)

Gasellevinnernes tips til nye gründere
Årets gasellevinner forteller de hvordan de klarte å øke omsetningen på 300 millioner kroner på fire å og kommer med råd til de som sitter inne med en günderidé.
01:32
Publisert: