USA trappet opp handelskonflikten med Kina gjennom å øke straffetollene på kinesisk import da den opprinnelige fristen gikk ut klokken seks fredag morgen. Partene er blitt enige om å fortsette samtalene på overtid fredag, og markedsreaksjonene hittil har vært svært moderate.

Det var mer dramatisk torsdag ettermiddag, da markedsaktørene sendte aksjer ned og gull og andre tryggere investeringer opp.

Denne uken så investeringsbanken Goldman Sachs nærmere på hvem som vil tape mest, og hvem som vil komme best ut av en opptrappet handelskrig, ifølge fjernsynskanalen CNBC.

Tjenestebedrifter mindre utsatt

En av vinnerne av Donald Trumps hissige tilnærming kan til presidentens irritasjon bli en av verdens rikeste personer, Jeff Bezos.

Bezos er grunnlegger, sjef og storeier i verdens største netthandelsselskap, Amazon.com – et selskap som ifølge Goldman Sachs vil være en av vinnerne av opptrappet handelskrig.

– Tjenestebedrifter er mindre utsatte for handelspolitikk enn varebedrifter, og kan gjøre det bedre enn dem selv om den spente situasjonen rundt handel løser seg til slutt, slik vår økonom forventer, skriver Goldman Sachs blant annet, og poengterer at Apple er blant vareprodusentene som kan bli hardest rammet.

Trump har gjentatte ganger gått ut mot Bezos, særlig på sitt favorittmedium Twitter.

Presidenten mener blant annet at Amazon ikke betaler nok skatt og ødelegger for varehandelen i USA ved å utkonkurrere fysiske butikker.

– Fake News

Det er ikke bare Amazon som irriterer Trump.

Bezos eier nemlig også The Washington Post, en av USAs mest anerkjente aviser, som følger presidenten nøye og kritisk. Avisen har tatt til seg mottoet «Democracy Dies in Darkness», siden Trump tiltrådte som presidenten.

Trump mener på sin side at avisen produserer «fake news» og er ute etter å sverte ham.

I juni i fjor tvitret presidenten blant annet at «Washington Post-ansatte vil gå til streik fordi Bezos ikke betaler dem nok. Jeg tror en lang streik ville vært en god idé. Ansatte ville fått mer penger og vi ville blitt kvitt «fake news» for en lengre periode. Er Washington Post en registrert lobbyist?»

Jeff Bezos er verdens rikeste mann, i hvert fall var han det før skilsmissen med konen MacKenzie Bezos, som fikk en fjerdedel av aksjene hans i Amazon. Han var før det god for rundt 130 milliarder dollar, eller nesten 1150 milliarder kroner, ifølge Forbes. Eksen ble verdens tredje rikeste kvinne etter bruddet.

Enkelte amerikanske kommentatorer har spekulert på at Trump misliker Bezos fordi Amazon-grunnleggeren er rikere enn ham.

Apple taper

Goldman Sachs mener tjenesteleverandører som Amazon har mindre risiko forbundet med handelskrigen enn vareprodusenter, i tillegg til at de har mer stabile marginer og sterkere finansielle balanser. Vareprodusenter som Apple er derfor mulige tapere av en handelskrig.

Apple selger varer for store summer til Kina. Sammen med selskaper som hygiene og detaljhandelskjempen Johnson & Johnson og oljeselskapet ExxonMobil, er de langt mer utsatte for et eventuelt motangrep fra Kinas side.

Goldman Sachs estimerer også at såpe og dagligvareprodusenten Procter & Gamble, brusprodusentene Coca-Cola og Pepsi, mikroprosessorprodusent Intel, flyprodusent Boeing, industriselskapet Honeywell og grafikkortprodusent NVDIA er blant dem som vil tape på handelsusikkerheten, og bør unngås av investorer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.