I flere tiår ønsket ikke Japan å delta i større handelsavtaler eller inngå bilaterale avtaler. President Barack Obama klarte å overbevise politikerne om at handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) var det riktige for USA og Japan.

Så snart Donald Trump ble valgt som president, trakk han USA fra samarbeidet.

Ønsker tettere bånd

Tidligere denne uken ble USA og Sør-Korea enige om en reforhandlet frihandelsavtale. Mye tyder på at denne blir brukt som en mal når USA og Japan starter forhandlinger om kort tid. Målet er å unngå en handelskrig – tilsvarende hva som har skjedd mellom USA og Kina.

Det er mange fellestrekk mellom Sør-Korea og Japan. De eksporterer stort sett det samme – biler, elektronikk og stål. Begge land ønsker en viss beskyttelse for sin egen landbrukssektor. USA ønsker på sin side økt markedstilgang av landbruksprodukter og biler.

– Vi ønsker å styrke de økonomiske båndene mellom USA og Japan. Jeg er for fri handel og ikke noe har gjort med gladere enn når TPP-avtalen ble godkjent av nasjonalforsamlingen. Dette skal bli en annerledes avtale enn hva vi har inngått tidligere, sa statsminister Shinzo Abe etter møter med Trump i New York denne uken.

USA er verdens største økonomi og Japan følger på en tredjeplass – bak Kina.

– Vi er blitt enige om å starte handelsforhandlinger. Dette er noe Japan i mange år ikke ønsket å gjøre. Nå er de villige. Vi er svært glade. Jeg er sikker på at vi kommer frem til en tilfredsstillende løsning, sa Trump.

Gode kompiser

USA hadde et handelsunderskudd i varer med Japan på 68,9 milliarder dollar i fjor. Dette er over 300 milliarder dollar mindre enn det kinesiske handelsunderskuddet. Trump ønsker å redusere handelsunderskuddet overfor en rekke asiatiske land.

Trump har tidligere kritisert Japan for å svekke valutaen for å gi lokale selskaper en konkurransefordel i USA. Denne retorikken har han gått vekk fra etter å ha blitt kritisert for å ha en 1980-tallsforestilling av Japan.

– Dette forhandlingsutkastet er bedre for Japan enn vi ventet. Det er fortsatt en risiko for at det blir innført straffetoll på japanske biler og at Trump kritiserer valutakursen, sier analytiker Hiroshi Ugai hos JP Morgan Securities i en kommentar.

Abe og Trump har fått god kontakt siden presidentvalget, og de møttes til en privat middag denne uken. Abe har forklart Trump at japanske selskapet i USA sysselsetter nesten en amerikanere.

Milliardtap for Ford

I fjor eksporterte Japan over 1,7 millioner biler til USA – i hovedsak luksusbiler, som Toyotas Lexus-modeller.

«Japanske bilprodusenter har høyere marginer i Japan enn ved sine amerikanske fabrikker. Hvis de må flytte produksjonen til USA slår dette negativt ut for bilprodusentene», skriver Nomura Securities.

Ifølge den amerikanske bilprodusenten Fords toppsjef har handelskrigen mellom USA og Kina kostet bilprodusenten én milliard dollar (8,1 milliarder kroner) i profitt. Salget i Kina er også berørt.

– Hvis dette fortsetter, vil det forårsake større ødeleggelser, sa Jim Hackett i et intervju med Bloomberg på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norske næringslivstopper: Slik inspirerer Obama oss
Mange norske næringslivstopper ville høre Barack Obama snakke under Oslo Business Forum. Hvilke likhetstrekk ser de mellom seg selv og ekspresidenten?
03:52
Publisert: