Under Apec-møtet i Vietnam for ett år siden møttes Shinzo Abe og Xi Jinping og lovet en ny start i forholdet. Begge land krever suverenitet over omstridte øyer. Kina svarte med boikott av japanske produkter. På første gang på syv år vil en japansk statsminister besøke Kina.

Japansk frustrasjon

Japan har siden 1970-tallet vært verdens nest største økonomiske stormakt – bak USA. Denne posisjonen har Kina inntatt det siste tiåret, med en årlig verdiskaping som er mer enn dobbelt så høy som Japan.

Statsminister Abe har imidlertid klart å skape en ny giv for den japanske økonomien siden han kom til makten for seks år siden. Målet om å skape en prisvekst på to prosent, er fortsatt ikke oppnådd, men Japan har unngått å havne i jevnlige resesjoner, slik tilfellet var tidligere.

Det er den uforutsigbare amerikanske politikken som har ført de to landene tettere sammen. President Donald Trump har innført straffetoll på nesten halvparten av kinesisk import til USA.

Japansk stål og aluminium er også rammet av den amerikanske straffetollen. Den er utsatt mens det forhandles om en bilateral handelsavtale.

Japan og Kina har kommet nærmere hverandre på grunn av Trump.

– Med den eskalerende handelskrigen med USA har det blitt en prioritet for Kina å styrke de økonomiske båndene med Japan, sier professor Noriyuki Kawamura ved Nagoya University of Foreign Studies til Japan Times.

Trump har truet med å innføre straffetoll på import av blant annet japanske biler til USA. Shinzo Abe har etablert et godt forhold til Trump, men er ifølge japanske medier frustrert over uforutsigbarheten fra den amerikanske presidenten.

Pandadiplomati og handelsavtale

Abe vil ha med seg en stor næringslivsdelegasjon til Kina og over 50 avtaler skal undertegnes. Japanske selskaper har store investeringer i Kina, men har lenge gardert seg mot politisk risiko ved å fortsette med å øke investeringene i blant annet Sørøst-Asia.

– Vi ønsker å bringe samarbeidet mellom Kina og Japan til et nytt nivå, sa den japanske regjeringens kabinettssekretær Yoshihide Suga da besøket ble bekreftet.

Begge land håper å bli enige om handelsavtalen Regional Comprehensive Economic Agreement, hvor 16 land på den asiatiske siden av Stillehavet vil inngå. Målet er å komme i havn med denne i løpet av november.

Medlemslandene har en befolkning på 3,4 milliarder og står for 39 prosent av verdens verdiskaping – målt i bruttonasjonalprodukt. Denne andelen forventes å øke til over 50 prosent i 2050.

– Vi har ikke løst problemene med Japan. Disse er mindre viktige sammenlignet med risikoen fra USA. Vi vet fortsatt ikke hva som skjer med den amerikanske Kina-politikken, sier førsteamanuensis Gui Yongtao ved Peking University til Bloomberg på onsdag.

Det har vært forhandlinger om at Kina låner ut en panda eller to til Japan.

– Vi tror en panda vil gjøre japanerne fornøyde, gitt hvor populære de er her, sa kabinettssekretæren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Derfor har du tapt flere hundre millioner kroner, Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har tapt flere hundre millioner kroner på et skrekkabinett av en aksjeportefølje.
01:28
Publisert: