De kinesiske markedene har holdt stengt hele uken for å feire «harens år», og deler av industrien har holdt stengt. Kina vil legge frem økonomiske statistikker for årets to første måneder samlet, da kinesisk nyttår feires på ulike tidspunkter. Det er betydelig usikkerhet.

Verdenshandel falt

De globale handelsstatistikkene for november er klare. Handelsvolumet falt med 2,5 prosent sammenlignet med oktober, ifølge «World Trade Monitor» fra CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis. I oktober var nedgangen på 1,4 prosent.

Til sammenligning var det en vekst på 1,2 prosent i tredje kvartal.

«Verdenshandelen har falt de siste månedene på grunn av avtagende global vekst. Covid-situasjonen i Kina, og aktiviteten i landet i fjerde kvartal, har tynget på eksporten. Selv om situasjonen her bedret seg noe, vil svak etterspørsel fra andre steder holde etterspørselen nede en stund til», skriver Capital Economics i et notat.

Nye handelsstatistikker for desember viser at eksporten falt fra Kina, Japan og Taiwan. Eksportordrene falt sannsynligvis med 16,3 prosent i januar, ifølge den australske finansinstitusjonen ANZ.

For hele siste kvartal var det en nedgang i eksporten fra alle de største handelsøkonomiene i Asia, hvor også Sør-Korea og Singapore inngår.

Kinesisk gjenåpning

Ikke alt er bekmørkt. Prisen for å sende en container med varer fra Asia til vestlige havner har falt med i gjennomsnitt 85 prosent fra toppen i 2021, og dette kan hjelpe på vareinflasjonen fra import. Gjenåpningen av Kina blir sett på som positivt.

«Kinas plutselige slutt på smitteverntiltak, og den raske oppgangen i den økonomiske aktiviteten i Kina, har absolutt fått verdensbildet til å se mindre dystert ut. Men vi venter at verdenshandelen vil forbli svak en stund til», skriver analytikerne hos Capital Economics.

En ny stemningsrapport fra sørkoreanske næringslivstopper viser at de mener stemningen er «dyster». ING-analytikerne er forsiktige optimister.

– Vi tror at fra nå av vil stemningen i industrien ta seg opp igjen på grunn av Kinas gjenåpning. For tjenesteytende sektor ventes det å stagnere en stund til, ettersom etterspørselen forverres, skriver analysesjef Robert Carnell i en rapport fredag morgen.

De økonomiske statistikkene for fjerde kvartal viser et fall i den sørkoreanske verdiskapingen på 0,4 prosent. Dette er som ventet, og sentralbanken vil sannsynligvis ikke foreta nye renteøkninger i vinter.

– Svak eksport og privat forbruk var hovedårsakene til nedgangen. Vi venter ikke at hverken innenlandsk forbruk eller eksterne vekstforhold vil forbedre seg betydelig i dette kvartalet, skriver seniorøkonom Min Joo Kang.

Nye Kina-sanksjoner

Verdenshandelen er i endring. USA ønsker å bli langt mindre avhengig av elektronikkprodusenter med fabrikker i Kina. Taiwanske og sørkoreanske selskaper er i ferd med å investere flere hundre milliarder kroner i moderne produksjonskapasitet i USA, blant annet for databrikker.

USA følger kinesiske selskaper med argusøyne. Teknologiselskaper er underlagt sanksjoner, og det er strenge restriksjoner på eksport av amerikansk teknologi til kinesiske selskaper.

På torsdag ble flere kinesiske selskaper lagt til på en amerikansk sanksjonsliste. Spacety China beskyldes for å selge satellittbilder til den russiske leiesoldatgruppen Wagner, som deltar aktivt i Ukraina-krigen.

– Tilsynelatende brudd fra kinesiske selskaper reiser spørsmålet om Kina med vilje prøver å teste grensene for USAs politikk, eller om Beijing rett og slett mangler kapasitet til å overvåke kinesiske selskaper innenfor mange bransjer, sier Kina-analytiker Jacob Stokes ved Center for a New American Security, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.