I året som har gått siden USA avfyrte de første skuddene i handelskrigen med Kina har dette ført til store bevegelser på aksjemarkedene og frykt for en eskalering. Forhandlere fra de to stormaktene har aldri vært nærmere en avtale.

Høy grad av usikkerhet

Ifølge Verdens handelsorganisasjon (WTO) vokste den internasjonale handelen med tre prosent i 2018 – mot 4,6 prosent i 2017 – målt i verdi. Da WTO la frem de siste prognosene for 2018 i september i fjor lå det an til en vekst på 3,9 prosent.

Vekstsvekkelsen ventes å fortsette i 2019 med en vekst på 2,6 prosent. Dette forutsetter en lettelse i handelsspenningene som har bygget seg opp. Blir det en forverring kan veksten havne på 1,3 prosent. Fjernes alt av restriksjoner kan den komme tilbake på fire prosent.

– Med så høye handelsspenninger bør ingen bli overrasket over disse prognosene. Handel kan ikke spille den fulle rollen som en vekstdriver i bruttonasjonalproduktet når vi opplever en så høy grad av usikkerhet, sa generaldirektør Roberto Azevêdo på en pressekonferanse.

Ifølge WTO er det fortsatt stor usikkerhet om hva som vil skje i verdensøkonomien de neste månedene og om det i det hele tatt kommer frem til en handelsavtale mellom USA og Kina.

– Hvis vi glemmer den grunnleggende betydningen av et regelbasert handelssystem, risikerer vi å svekke det. Det vil være en historisk tabbe med konsekvenser for arbeidsplasser, økonomisk vekst og stabilitet i verden, sa Azevêdo i en kommentar.

Nedgang i handelsvolum

Selv med en handelsavtale har USAs president Donald Trump sagt at straffetollene som USA har innført mot Kina vil fortsette. Dette har Kina reagert kraftig på og ønsker at straffetollene på inntil 25 prosent fjernes når en avtale undertegnes.

Det var en nedgang i handelsvolumet mot slutten av 2018. For industriland falt eksportvolumet i tre av fjorårets fire kvartaler. USA opplevde en importvekst på fem prosent i fjor.

– Det er blitt mer og mer viktig at vi løser spenningene og forsøker å utvikle et positivt veikart fremover for den globale handelen som svarer på de virkelige utfordringene i dagens økonomi, sa toppsjefen av WTO.

Megaoppkjøp på vent

Store internasjonale oppkjøp, såkalte megaoppkjøp på over 10 milliarder dollar, har «nesten forsvunnet» i 2019, ifølge Mergermarket. Det amerikanske gruveselskapet Newmonts oppkjøp av den kanadiske konkurrenten Goldcorp er det eneste internasjonale storoppkjøpet i første kvartal.

Det har vært innenlandske oppkjøp og konsolidering, bant annet Bristol-Myers Squibbs oppkjøp av konkurrenten Celegne til nesten 90 milliarder dollar. Oppkjøp og fusjoner på tvers av landegrensene utgjorde kun 30 prosent av alle transaksjoner. USA sto for 51 prosent av verdiene.

Europeiske selskaper sto for transaksjoner verdt 121,5 milliarder dollar – 15 prosent av det totale. Transaksjonsverdiene falt med 20 prosent i Europa. Globalt falt verdiene på oppkjøp og fusjoner med 15 prosent.

Ifølge Mergermarket skyldes dette økonomisk usikkerhet i Europa og økende proteksjonisme. Oppkjøp fra Kina og Hongkong har ikke vært lavere siden 2014. Kinesiske selskaper foretok kun 17 avtaler i Europa i løpet av årets tre første måneder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.