I Storbritannia har det vært endeløse køer for å få fatt i drivstoff. Ved supermarkedene har handlende blitt møtt med tomme butikkhyller. Hele de britiske samfunnet lider. Det er mangel på tungtransportsjåfører. Myndighetene lover å gi arbeidsvisum.

Tebrød-, sider- og potegullmangel – slik påvirkes britiske forbrukere av energikrisen
Potetgull, tebrød og sider. Bloombergs Leigh-Ann Gerrans forklarer hvorfor disse varene kan forsvinne fra britiske supermarkeder mens energikrisen griper om seg.
02:19
Publisert:

Situasjonen er alvorlig på verdenshavene. Under toppen av pandemien var over 400.000 mannskap ikke i stand til å forlate skipene og enkelte var på jobb i inntil 18 måneder.

«De globale forsyningskjedene begynner å gi etter. Belastningen på transportarbeidere er stor. Alle transportsektorer opplever mangel på arbeidere og det ventes at flere vil slutte som følge av den elendige behandlingen mange har fått under pandemien. Dette utgjør en alvorlig trussel for hele forsyningskjeden», skriver International Chamber of Shipping og andre interesseorganisasjoner i et åpent brev.

– Situasjonen er en krise

Prisen for å frakte en container fra Asia til USA og Europa har aldri vært høyere enn i tredje kvartal. Ved containerhavnene ved Los Angeles i California er det fullt kaos. Nesten halvparten av den amerikanske importen kommer via havner i California.

Det er kaos i de globale forsyningskjedene. Rundt 70 containerskip venter på legge til havn utenfor Long Beach ved Los Angeles i Californis. Ombord er over en halv million containere. Bildet er fra 29. september 2021.
Det er kaos i de globale forsyningskjedene. Rundt 70 containerskip venter på legge til havn utenfor Long Beach ved Los Angeles i Californis. Ombord er over en halv million containere. Bildet er fra 29. september 2021. (Foto: Mike Blake/Reuters/NTB)

Det antas at rundt en halv million containere fra Asia er om bord på de rundt 70 cargoskipene som ligger utenfor havnen ved Long Beach og venter på å få legge til. Før pandemien var det svært sjelden ventetid på å legge til havn.

– Det er definitivt forstyrrelser i forsyningskjedene og det har vært det en stund. Situasjonen er en krise, sier administrerende direktør Mario Cordero ved Port of Long Beach til Business Insider.

Det er ingenting som tyder på at dette vil løse seg på kort sikt.

– Det vil ikke bli mindre forstyrrelser i forsyningskjedene i 2022 enn i 2021. Jeg sier litt spøkefullt til folk at de bør bestille julegavene nå. Det kan være for sent på julaften. Da kan det være et bilde av noe som ikke kan leveres før i februar eller mars, sier direktør Scott Price hos transportselskapet UPS til nyhetsbyrået AFP.

Frykter 1970-talls stagflasjon

Problemene gir seg også utslag i høyere priser og inflasjonspress. Kroger, som er den største supermarkedkjeden i USA, sa under resultatfremleggelsen i slutten av september at de vil la kundene betale for de høyere prisene.

Stephen Roach, som er tidligere styreformann for finansinstitusjonen Morgan Stanley i Asia og seniorforsker ved Yale University, advarer om at USA er på kollisjonskurs med en inflasjon som landet opplevde på 1970-tallet.

– Det skal bare en liten forstyrrelse til i forsyningskjedene før vi er inne i en stagflasjon. Det er dessverre slik det utarter seg, sier Roach til CNBC.

Dette er skrekkscenarioet, hvor den økonomiske veksten faller, ledigheten stiger og inflasjonen er høy.

– Det er sannsynlig at flaskehalsene i forsyningskjedene forflytter seg fra et område til det neste. Dette minner påfallende om hva vi så tidlig på 1970-tallet. Det tyder på at inflasjonen vil holde seg på et høyt nivå lenger enn vi trodde. Det virker også som at Fed allerede har begynt å gå tilbake på oppfatningen om at dette presset vil avta snart, sier Roach.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.