Singapore, Taiwan og Sør-Korea følges nøye av globale økonomer og er blitt kalt «verdensøkonomiens kanarifugler» av blant andre Goldman Sachs. Uttrykket henviser til kanarifuglene som gruvearbeidere tok med seg ned i dype gruver for å sjekke luftkvaliteten.

Nå begynner de å få å pusteproblemer.

Pessimistiske utsikter

Den singaporske eksporten falt med 17,3 prosent i juni, viser nye rapporter fra den offentlige etaten Enterprise Singapore. Makroøkonomer som følger Singapore-økonomien, hadde forberedt seg på svake handelstall, men konsensus lå på en nedgang på under ti prosent, ifølge Reuters.

– Alt av elendighet kommer samtidig. Det er en global økonomisk nedgang, handelskrise og en svakere aktivitet i den kinesiske økonomien, sier makroøkonom Selena Ling hos storbanken OCBC i Singapore til Channel News Asia.

Eksport av elektroniske komponenter falt med 31,9 prosent – det samme som i mai måned. Eksport av petrokjemiske produkter endte over 16 prosent lavere. Farmasieksporten falt også kraftig.

– Utsiktene for den singaporske økonomien er åpenbart mer negative nå, sier makroøkonom Lee Ju Ye i en kommentar til nyhetsbyrået.

Kina-eksporten falt med 15,8 prosent, men en betydelig del av eksporten til Kina skjer via selskaper i Hongkong, hvor eksporten var 38,2 prosent lavere. Det er ikke bare Kina-handelen som er hardt rammet. Eksporten til EU falt med 22,1 prosent i juni.

– Det virker ikke som at en ser lyset i tunnelen, sier Selena Ling hos OCBC.

På vei mot resesjon

Singapore-banken har kuttet vekstanslagene for Singapore-økonomien tre ganger hittil i år. Foreløpige økonomiske statistikker for andre kvartal viser en sesongjustert nedtur på 3,4 prosent.

– Ganske så ille. Vi regnet med en nedgang fra foregående kvartal, i og med at produksjonsstatistikkene har vært svake og det har vært en nedgang i eksporten. Men dette var en stor glipp. Nå flørter de med resesjon, sa sjeføkonom Sian Fenner hos Oxford Economics til CNBC da kvartalsstatistikkene kom sist fredag.

Finansdepartementet sier det er vanskelig å vite hvor veksten ender og har lagt seg på mellom 1,5 prosent og 2,5 prosent.

«Dette bekrefter at Singapore-økonomien møter svært kraftige eksterne motvinder», skriver Nomura i en ny rapport.

Den japanske finansinstitusjonen mener det er økt sannsynlighet for at sentralbanken vil komme med nye lettelser, og utelukker heller ikke en endring i pengepolitikken når økonomiske statistikker for inneværende kvartal kommer i oktober.

Nomura tror ikke USA og Kina blir enige om en handelsavtale i år. De sa i en halvårsoppdatering at de regner med president Donald Trump vil gjøre alvor av truslene om å innføre straffetoll på det resterende av kinesisk import til USA – til en verdi av 325 milliarder dollar.

IMF for optimistiske

Kun Kina og Singapore har lagt frem økonomiske kvartalsstatistikker. Kina endte på den laveste veksten på 27 år med en vekst på 6,2 prosent i kvartalet.

Analyseselskapet Capital Economics advarer onsdag om at de økonomiske prognosene for verdensøkonomien fra blant andre Det internasjonale pengefondet (IMF) er for optimistiske. Det er bare uker siden IMF og Verdensbanken nedjusterte vekstprognosene.

«Tidlige økonomiske indikatorer tyder på at veksten i bruttonasjonalproduktet har svekket seg kraftig i de fremvoksende økonomiene i Asia», skriver senior Asia-økonom Gareth Leather.

Analyseselskapet har utviklet egne verktøy for å beregne den økonomiske aktiviteten i Asia. Capital Economics mener at de offisielle statistikkene ikke viser et fullstendig bilde – og at Kina og Indonesia overdriver sine egne vekststatistikker.

«De handelsavhengige økonomiene har gjort det verst. Veksten vil sannsynligvis forbli svak fremover, men vi tror de fleste land vil nå bunnen snart», skriver Leather.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.