Den opprinnelige frihandelsavtalen mellom USA og Sør-Korea ble inngått av president Barack Obama i 2012 etter seks års forhandlinger. President Trump truet med å skrote avtalen like etter han ble innsatt og tvang Sør-Korea tilbake til forhandlingsbordet.
– En forferdelig avtale som har ødelagt USA. Dette er et mareritt som Hillary Clinton sto bak. Det er en enveiskjørt avtale, sa Trump i april i fjor, da han forlangte nye forhandlinger.
På mandag var det andre toner.
– En svært viktig avtale, sa Trump, han undertegnet den reviderte handelsavtalen KORUS sammen med Sør-Koreas president Moon Jae-in.
«Ingen innvirkning»
Den nye handelsavtalen vil åpne det sørkoreanske markedet for blant annet amerikanske landbruksprodukter, biler, medisiner og teknologisk samarbeid. Dette skal bidra til å redusere det 27 milliarder dollar store handelsunderskuddet USA har overfor landet.
Amerikanske bilprodusenter har siden 2012 hatt tilgang til det sørkoreanske markedet. Lokale bilkjøpere har foretrukket lokale merker, eller tyske eller japanske luksusmerker hvis de skal kjøpe utenlandsk. USA importerte sørkoreanske biler for 15 milliarder dollar i 2017. Den sørkoreanske importen var på ti prosent av dette beløpet.
– Det er lite sannsynlig at dette vil ha noen som helst innvirkning. Amerikanske bilprodusenter har ikke modeller som er populære der. Jeg tror at Trump-administrasjonen hadde behov for å erklære en seier, foreta seg et eller annet og selge dette som en seier, sier handelsekspert Simon Lester ved Cato Institute til nettavisen Vox.
Sørkoreanske forbrukere har fått sansen for amerikansk biffkjøtt, epler og ferske plommer fra USA. Sør-Korea er blitt det 6. største markedet for den amerikanske landbrukssektoren. Mye av veksten har kommet siden 2012.
Dominobrikker for fall
Trump-administrasjonen håper at handelsavtalen med Sør-Korea kan la seg overføre til andre handelspartnere.
– Jeg er optimistisk og tror at dominobrikkene vil fortsette å falle: Sør-Korea, deretter en ny Nafta-avtale – og nye avtaler med EU, Japan og viktigst av alle: Kina, sa USAs landbruksminister Sonny Perdue i en kommentar.
Den amerikanske landbrukssektoren har problemer på grunn av handelskrigen med Kina. Japan og Sør-Korea er de to største eksportmarkedene for storfekjøtt. Det sørkoreanske markedet har opplevd høy vekst siden den opprinnelige handelsavtalen i 2012.
– En fornyelse av handelsavtalen med Sør-Korea er etterlengtede nyheter. Det hjelper bønder og rancheiere da landbruksøkonomien sliter. Det er viktig at vi sikres markedstilgang, og vi oppfordrer administrasjonen om å fortsette med å presse frem andre avtaler, sier lederen for landbruksorganisasjonen American Farm Bureau Federation i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.