Det nederlandske statistikkbyrået, CPB, henter inn og analyser handelsstatistikker fra hele verden på vegne av EU, og gir den beste oversikten. Nye statistikker viser at handelsvolumet økte med 0,7 prosent i august sammenlignet med juli. Handelsverdien falt.

Eksportordrene faller kraftig

Høstmånedene har vært vanskelige og det er stor usikkerhet inn mot årsskiftet. Den kinesiske eksporten økte med kun 5,6 prosent, målt i amerikanske dollar, i september. Dette skjer samtidig som det er nye nedstengninger på grunn av koronarestriksjoner og svak detaljhandel.

– Det er nye bevis for at en svekket etterspørsel i store økonomier rammer verdenshandelen. Foreløpige statistikker for oktober viser en nedgang i importen for asiatiske økonomier, skriver Capital Economics.

Handelsgigantene Japan, Taiwan, Sør-Korea og Kina er avhengige av råvarer til produksjonen. Importstatistikkene, sammen med fremtidige eksportordrer, er en viktig indikasjon på hvordan utviklingen blir de neste kvartalene.

– Eksportordrene har falt kraftig over hele linjen og fraktkostnadene har falt. Når verden går inn i en resesjon, mistenker vi at handelen vil falle tidlig neste år, skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Spotratene på containerfrakt fra Kina har falt med nye 20 prosent i oktober, sammenlignet med september måned. Fraktprisene har falt med over 70 prosent sammenlignet med toppen som ble nådd under pandemien.

Det positive fra dette er at flaskehalsene i forsyningskjedene har løsnet og det går raskere å få sendt varer på verdenshavene.

De foreløpige aktivitetsindeksene for industrien (pmi) for oktober falt, og det blinker i varsellampene.

– Med unntak fra begynnelsen av pandemien er dette det laveste nivået siden den globale finanskrisen. Det tyder på at en nedgang i verdenshandelen er nært forestående, skriver teamet, ledet av Leah Fahy hos Capital Economics.

Dystre utsikter

Sør-Korea la frem kvartalstall torsdag morgen. Den økonomiske veksten, målt i bnp-vekst, svekket seg til kun 0,3 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med foregående kvartal. Årsveksten endte på 3,1 prosent.

– Samlet sett er vekstutsiktene utfordrende på grunn av svekket internasjonal etterspørsel, strammere finansielle forhold, økte gjeldsbetjeningsbyrder og finanspolitisk konsolidering, skriver Krystal Tan hos storbanken ANZ i et notat.

Det er den innenlandske etterspørselen som har sørget for vekst for Asias fjerde største økonomi – bak Kina, Japan og India.

– Basert på de dystre utsiktene for forbruk og eksport, opprettholder vi vårt syn om at den sørkoreanske økonomien vil oppleve en moderat resesjon tidlig neste år, skriver seniorøkonom Min Joo Kang hos ING.

ING tror Sør-Korea vil få en vekst på 2,6 prosent i 2022 og 0,7 prosent i 2023. Capital Economics tror at Sør-Korea vil få en vekst på 3,0 prosent i år og 1,3 prosent i 2023.

– Vi tror den sørkoreanske økonomien vil slite de kommende kvartalene. Eksporten, som har slitt siden starten av året, vil sannsynligvis avta de kommende kvartalene ettersom den globale veksten svekkes. De globale endringene, vekk fra varekjøp og over til tjenester, vil sende etterspørselen ytterligere ned, skriver senior Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Ecomomics i et notat.

Den sørkoreanske sentralbanken var tidlig ute med å sette opp renten for å forsøke å få kontroll med inflasjonen. Det ventes nok en renteøkning i november, men så er det stopp.

– Ettersom prioriteringene vil skifte fra å bekjempe inflasjon, til å støtte opp økonomien, tror vi at Bank of Korea vil begynne å kutte renten rundt midten av neste år, skriver Capital Economics.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.