Australia har bedt om en internasjonal granskning av hvor koronaviruset oppsto, hvordan det spredte seg og hva enkeltland og internasjonaler organisasjoner gjorde for å informere og begrense smitte.

Kina har oppfattet granskningen som kritikk og nekter å samarbeide.

– Kullmarked i kaos

Kina har svart med å straffe australsk eksport. Kina er det viktigste markedet for alt fra vin, bygg, kull, jernmalm og en rekke landbruksprodukter for Australia. Rundt 30 prosent av all eksport havnet i Kina i normalåret 2019.

Over 50 fraktskip fullastet med australsk kull verdt over fire milliarder kroner har ikke fått legge til havn i Kina siden oktober. Enkelte har ligget utenfor havneområdene siden august, ifølge The Guardian.

«Markedet for termisk kull er i kaos med galopperende priser,» skriver analyseselskapet Wood Mackenzie, ifølge CNBC.

Den daglige offentliggjøringen av prisindeksen for denne typen høyenergikull ble suspendert for over en måned siden.

Det har vært strømrasjonering i provinsene Hunan og Zhejiang de siste ukene. Deler av Shanghai har også hatt strømbrudd. Ifølge Shanghai State Grid har dette vært «planlagte strømbrudd».

Denne forklaringen kjøper ikke analytikere som følger det kinesiske kraftmarkedet, hvor fornybar energi har tatt en økt markedsandel de siste årene. Kullkraftverk er fortsatt dominerende med rundt 59 prosent av all strømproduksjonen – ned fra 68,5 prosent i år 2000.

– Hvis du begrenser kullforbruket, må en sørge for at det er andre måter å fylle tomrommet, noe som fortsatt er et stort problem, sier førsteamanuensis Yunhe Hou ved University of Hongkong til South China Morning Post.

– Kan ikke leve normale liv

Enkelte fabrikker gikk for halv maskin mot slutten av fjoråret. Denne typen forstyrrelser i energiforsyningen var vanlig i Kina tidligere, men ikke de siste 15 årene. En tørr sommer og høst har gjort at vannkraftverkene produserer mindre enn vanlig.

Fra januar til november var det kinesiske strømforbruket på 6677 milliarder kilowattimer – mer enn 2017 og 2018 totalt.

– Vi kan ikke leve normale liv når vi kun kan holde fabrikken i gang to dager i uken og gatene er mørke på natten, sier fabrikkeier Mike Li i Yiwu til Financial Times.

Det er lite forståelse å finne hos myndighetene.

– Vi forventer ikke at myndighetene vil gi slipp på importrestriksjonene på grunn av problemene dette forårsaker. Politikk kommer først, sier en tjenestemann hos det statlige energiselskapet China Huadian Corporation til næringslivsavisen.

Den australske kullproduksjonen er mer enn doblet siden begynnelsen av 1990-tallet. Hovedårsaken er etterspørselen fra hurtigvoksende asiatiske markedet som Kina. Delstaten Queensland drar inn 35 milliarder kroner årlig i skatteinntekter fra kullindustrien.

Ifølge S&P Platts vil eksport av termisk kull fra Australia falle med inntil 32 millioner tonn i første kvartal 2021. Hovedårsaken er de kinesiske restriksjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.