USAs president Donald Trump har som kjent varslet meget omstridte tollsatser på importert stål og aluminium, på henholdsvis 25 og ti prosent. Tiltaket kan ifølge eksperter og politikere føre til en full global handelskrig.

Store deler av amerikansk næringsliv har protestert heftig, og varsler at tollen vil føre til dyrere produkter for folk flest. Blant dem som målbærer dette er bransjeorganisasjonen National Small Business Association.

– 20.291 tapte arbeidsplasser

Mest konkret er den amerikanske bryggeriforeningen som varsler dyrere øl fordi aluminiumboksene blir dyrere. Den nasjonale bransjeorganisasjonen Beer Institute sier tollen på ti prosent betyr en ekstra skatt på 347,7 millioner dollar (2,7 milliarder kroner) og vil koste 20.291 tapte arbeidsplasser.

Beer Institute konkretiserer ikke prisøkningen på en boks øl. Men organisasjonen slakter Trumps begrunnelse for tollen, nemlig nasjonale sikkerhetsinteresser.

Håper forslaget stoppes

«Importert aluminium for å lage ølbokser er ikke en trussel mot nasjonale sikkerhetsinteresser. Den største eksportøren av aluminium til USA er Canada – en av USAs sterkeste allierte. Vi oppfordrer Handelsdepartementet til å ekskludere importert aluminium som brukes til ølbokser fra denne tollen, for å unngå unødvendige kostnadsøkninger for amerikansk næringsliv, som setter arbeidsplasser i fare», skriver Beer Institute i en uttalelse.

Beer Institute påpeker at Trumps republikanske parti er splittet i denne saken, og at de stoler på at frihandselsforkjemperne i Kongressen stopper presidentens forslag.

Trumps tollforslag bidro negativt til aksjemarkedene på slutten av uken. Oslo Børs endte fredag ned 1,99 prosent, mens de amerikanske børsene også var betydelig ned fredag ettermiddag.(Vilkår)

Forensic Architecture: Bombingen av Rafah
I denne videoen, laget av britiske Forensic Architecture, forteller organisasjonen om hvordan den brukte tusenvis av videoklipp og stillbilder for å kartlegge bombingen av byen Rafah.
13:39
Publisert: