– Riksrettsprosessen kommer til å holde på i lang tid, og kan svekke Trump. Når det gjelder lovforslaget som ble vedtatt i Kongressen kan det åpenbart irritere Kina.

Det sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets. Han understreker viktigheten av å få på plass en slags våpenhvile, og sier det vil være en skuffelse for markedene dersom en handelsavtale ikke kommer på plass.

– Særlig i industrien har vi sett en svakere utvikling, men også handel generelt og eksport til Kina er svak. I stor grad er dette knyttet til handelskrigen, sier han.

Som følge av de massive demonstrasjonene i Hongkong de siste månedene, vedtok USAs kongress onsdag et lovforslag som støtter selvstyre og demokrati i den administrative regionen i Kina.

Det kan ifølge nyhetsbyrået Reuters sørge for at en mulig handelsavtale ikke blir en realitet før neste år.

Frem, og så tilbake

Den såkalte fase 1-avtalen har nemlig vært på trappene de siste ukene, og det har vært en gryende optimisme i markedene. Fredag forrige uke stengte den industritunge Dow Jones-indeksen rekordhøyt, samtidig som Larry Kudlow, økonomirådgiver til Det hvite hus, sa at en avtale «nærmet seg».

– Det som er annerledes med fase 1-avtalen er at den ikke omfatter alle de problematiske elementene som det var vanskelig å bli enige om tidligere, sier Magnussen.

Han sikter til det faktum at Kina har krevd en reduksjon av tollsatser i bytte mot blant annet økt import av amerikanske jordbruksprodukter, samt at landet ikke har vært villige til å komme med innrømmelser knyttet til teknologioverføring, industrispionasje og patentrettigheter. Dette var også et ankepunkt under samtaler i mai, og det som da sørget for at forhandlingene brøt sammen.

Nyhetsbyrået viser til kilder med kjennskap til saken, og skriver torsdag at disse betingelsene ikke vil bli sett på som en god avtale for USA nå heller.

Senest onsdag uttalte president Trump at «han ikke mener Kina har steppet opp til det nivået han ønsker».

– Det vil være viktig for Trump frem mot presidentvalget neste år å sørge for at handelskrigen ikke akselererer ytterligere, ettersom det vil gi negative konsekvenser for amerikansk økonomi.

«Taktisk smart»

Selv om Magnussen er klar på at det nylige lovforslaget og riksrettsprosessen vil være negativt for Trump, tror han likevel ikke det vil ha for mye å si i forhandlingene.

Seniorøkonomen tror det er viktigere for den amerikanske presidenten å få til en avtale som han kan fronte internt også senere.

– Det har vært en taktisk smart vri å dele opp avtalen, men jeg tror det er viktigere for Trump at han får til en god avtale, heller enn at det kommer noe raskt nå.

Torsdag skriver den amerikanske avisen Wall Street Journal at Kinas visepresident Liu He har invitert sine amerikanske motparter, handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin til et møte i Beijing.

Amerikanerne skal ifølge avisen være villige til å reise, men har uttrykt en viss skepsis til turen før Kina kommer med forpliktelser rundt tidligere nevnte temaer som teknologioverføring og kjøp av landbruksprodukter.

Håpet er imidlertid fra Kinas side at møtet skal bli gjennomført før den amerikanske høytiden Thanksgiving, som er neste torsdag.

Varslet mottiltak

Lovforslaget onsdag har fått kineserne til å se rødt, og landet har varslet sterke mottiltak dersom loven blir godkjent.

«Ikke si du ikke ble advart», heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Dette er en diplomatisk formulering Kina har brukt sjeldent, blant annet før en væpnet konflikt med India på begynnelsen av 1960-tallet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.