Det har vært en jevn strøm av representanter fra Trump-administrasjonen som har forsvart handelskrigen og avvist at den amerikanske økonomien kan havne i en resesjon det neste året.

– Jeg vil fortelle deg såpass mye: Jeg ser helt sikkert ikke en resesjon. Jeg tror at økonomien vil være veldig bra i andre halvår i 2019. Nei, jeg ser ikke en resesjon, sa Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow hos «Meet the Press» sist søndag.

– Irrelevant om bra eller dårlig

På tirsdag var det andre toner fra den amerikanske presidenten.

– Om dette er bra eller dårlig for landet vårt, på kort sikt så måtte det gjøres. Det er irrelevant om det er bra eller dårlig, gjentok han, med pressefolk til stede.

Ifølge Washington Post innrømmet han at det «kan komme en resesjon på to måneder eller noe slikt». En resesjon defineres som negativ økonomisk vekst i minst to kvartaler.

Dette skal være første gang Trump har innrømmet at handelskrigen rammer den amerikanske økonomien.

– Livet mitt ville ha vært mye enklere hvis jeg ikke hadde tatt hånd om Kina. Jeg liker å gjøre det fordi jeg må gjøre det, sa han.

«Lett å vinne»

Han sa også at aksjemarkedet ville være 10.000 poeng høyere hvis han ikke hadde startet konflikten med Kina. Referanseindeksen Dow Jones ligger på like under 26.000.

Det er nesten 18 måneder siden USA avfyrte de første skuddene i handelskrigen med Kina. Da var tonen en helt annen.

«Et land (USA) taper mange milliarder dollar i handel med nesten alle land det gjør forretninger med. Handelskriger er bra og er lett å vinne», skrev Trump på Twitter den 2. mars 2018.

Under tirsdagens seanse mente han at det ikke ville bli vanskelig å få til en handelsavtale med EU.

– Det er vanskelig å forhandle med EU. De presser hardt, men vi har alle kortene. Alt vi trenger å gjøre er å skattlegge bilene deres. De vil gi oss alt vi ønsker da de sender millioner av Mercedes over hit. De sender millioner av BMW-er over, sa Trump.

Nye skattelettelser

Ifølge en ny rapport fra den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgan er det mulig for USA å unngå en resesjon.

«Den amerikanske ekspansjonen lar seg redde. Rentekutt fra Fed har tidligere vært i stand til å snu en vekstnedgang», skriver JP Morgan i rapporten denne uken.

Trump bekreftet på tirsdag han vurderer å gi skattelettelser ved å redusere arbeidsgiveravgiften.

– De har panikk og Trump-administrasjonens håndtering av dette skaper mer usikkerhet. Sannsynligheten for en Trump-resesjon blir mer og mer sannsynlig, sier den demokratiske kongressrepresentanten Bill Pascrell til Politicusa.com.

Finansinstitusjonen JPMorgan tror også at Kina vil klare å håndtere handelskrigen uten at det fører til en kraftig nedgang i den økonomiske veksten. Den kinesiske sentralbanken har foretatt endringer i måten renten fastsettes på – noe som vil gi lavere rentekostnader.

«Kina har penge- og finanspolitiske virkemidler for å forhindre at den økonomiske veksten ikke havner under seks prosent – forutsatt at de er villig til å gå vekk fra målet om å redusere gjeldseksponeringen», skriver finansinstitusjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.