Temaet for G20-møtet i Argentina er å «bygge konsensus for en rettferdig og bærekraftig utvikling». Det er blitt et av de viktigste møtestedene for lederne av verdens stormakter å møtes.

USAs president Donald Trump skal blant annet møte Russlands og Kinas president.

«Trump mener hva han sier»

USA og Kina har i over tre måneder planlagt en middag mellom Trump og Xi Jinping i Buenos Aires. Begge land har et håp om at handelskrigen mellom de to landene kan avlyses. Det betyr også at de må være villige til å gi etter for krav fra motparten. Det ligger langt inne.

Trump har kjørt en tøff linje i hele høst og truet senest denne uken med å innføre straffetoll på all kinesisk import med inntil 25 prosent. Det siste utspillet blir sett på som en forhandlingstaktikk før middagen med Kina.

Dette avviser Trumps økonomiske rådgiver.

– Vi har alle lært at han mener hva han sier, sier Larry Kudlow til Reuters.

Under G7-møtet i Canada tidligere i år avviste Trump en slutterklæring etter han hadde reist fra møtet. Det ble opp til Kudlow å endre teksten mens Trump satt på flyet på vei til Singapore, hvor han skulle møte den nordkoreanske diktatoren.

– Jeg måtte endre slutterklæringen, noe jeg gjorde, og sparke en del hyggelige verdensledere i baken. Deretter dro jeg hjem og fikk et hjerteinfarkt. Jeg håper jeg slipper å gå gjennom det igjen, sier Kudlow.

Vendepunkt

Mohamed A. El-Erian, som er sjefrådgiver for Allianz SE og tidligere konsernsjef for obligasjonskjempen Pimco, mener middagen er det viktigste.

«Markedene håper at den private middagen mellom Trump og Xi i ettertid vil bli sett på som et vendepunkt for de to landene og verdensøkonomien. For at dette skal kunne skje, må Kina og USA akseptere tydelige endringer», skriver Mohamed A. El-Erian i et innlegg hos Bloomberg.

Han mener G20, som ble våknet til live etter finanskrisen i 2008 med et vellykket toppmøte i London, har vist seg å være lite effektive og at resultatene har vært skuffende.

«Det vil ikke endre seg, til tross for de voksende utfordringene verdensøkonomien står overfor», skriver han.

Raksten Securities Australia mener årets G20-møte vil være et av de viktigste i nyere tid for markedene.

«Det er selvfølgelig ikke selve møtet investorer følger, men middagen mellom Trump og Xi og om dette vil føre til positive resultater for den globale veksten», skriver meglerhuset.

Frykter global resesjon

Økonomer og investorer frykter konsekvensene av en langvarig handelskrig mellom verdens to største økonomiske stormakter. Den økonomiske aktiviteten i Kina er lavere enn ventet. Effekten fra handelskrigen har ikke satt inn for fullt.

– Jeg er bekymret for handelskrigen. Økt proteksjonisme og 25 prosent straffetoll på kinesiske produkter vil ha store konsekvenser for verdensøkonomien og kan føre til en resesjon, sa porteføljeforvalter Richard Clode hos Janus Henderson Investors, som forvalter over 370 milliarder dollar, på en konferanse i Hongkong tirsdag, ifølge South China Morning Post.

Clode tror at handelsspenninger vil fortsette etter G20-møtet og vil ramme teknologisektoren. I Kina mener mange at handelskrigen i realiteten er et forsøk på å stanse fremveksten av kinesiske teknologiselskaper.

– Hvis det kommer et forbud mot at amerikanske selskaper kan eksportere viktig teknologi til Kina, vil det ha store konsekvenser for teknologisektoren og den kinesiske økonomiske veksten, sa Clode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Slik lager du din egen fastrente
01:42
Publisert: