General Motors (GM) la onsdag frem kvartalsresultater som var noe bedre enn ventet. Men bilprodusenten sendte samtidig ut et negativt resultatvarsel og aksjen faller etter åpning av de amerikanske børsene onsdag kveld.

For hele året varsler nå GM et resultat per aksje på mellom 5,80 til 6,20 dollar, mot mellom 6,30 og 6,80 før Trump startet handelskrigene.

Rammet av handelskrig

GM er dermed det første blant de store børslokomotivene i USA som varsler negative konsekvenser av handelskrigen, etter at Trump innførte straffetoll på stål og aluminium fra store deler av verden.

Chuck Stevens, GMs avtroppende finansdirektør, sier onsdag at handelskrigen og kraftig valutafall i viktige markeder som Brasil og Argentina nå tvinger GM til å kutte de økonomiske utsiktene.

«Betydelige økte råvarekostnader og ugunstige valutapåvirkninger i den argentinske pesoen og den brasilianske realen har rammet utsiktene negativt», heter det i en kunngjøring GM la frem onsdag i forbindelse med fremleggingen av resultatene for andre kvartal.

GM var på god vei mot nok et rekordår, før Trump innførte straffetoll på stål og aluminium.

Trusselen fra Trump

Amerikanske bønder er allerede hardt rammet av motsanksjoner mot Trumps straffetoll, og amerikanske fryselagre er nå i ferd med å bli fulle. Tirsdag kunngjorde Trump at det skal bevilges 12 milliarder dollar i nødhjelp til bønder som rammes av handelskrigen.

Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker skal onsdag kveld ha samtaler med Trump i Washington, i et siste forsøk på å hindre at handelskrigen øker i omfang.

Økonomer og analytikere er alle enige om at alle taper på handelskrigen, også USA. Så sent som sist uke nedjusterte Det internasjonale valutafondet (IMF) den globale veksten, og pekte på at Trump nå er den største trusselen mot global økonomisk vekst.(Vilkår)

- De slipper det de har i hendene og følger guiden
Butikkeier Anny-Irene Mykkeltvedt sier hun taper millioner på at hun velger å ikke betale turistguider provisjon av det turistene kjøper.
02:08
Publisert: