USAs president Donald J. Trump har meldt avbud til to viktige toppmøter i Asia denne uken.

Russlands president Vladimir Putin er for første gang på besøk hos vertsnasjonen Singapore i forbindelse med møtet i foreningen for sørøstasiatiske land (Association of Southeast Asian Nations, Asean). Her er han i selskap med blant annet statsministre fra India og Kina. Ferden går deretter videre til Papua New Guinea og Apec-møtet, hvor over 21 land rundt Stillehavet er medlemmer.

USAs president Donald Trump har meldt avbud til to store toppmøter i Asia.
USAs president Donald Trump har meldt avbud til to store toppmøter i Asia. (Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix)

Kinas president Xi Jinping legger inn to ekstra dager for å møte representanter for medlemslandene i Apec. Handel, investeringer og tettere samarbeid står på Xis agenda.

«Dårlig mottatt»

USAs visepresident Mike Pence er i Asia på vegne av USA. Han formidler ofte budskapet fra Trump og benyttes til å angripe vertsnasjonene, slik han gjorde under et besøk i Kina tidligere i høst. Dette bidro til å forverre forholdet mellom USA og Kina.

– Beslutningen om å ikke delta er et stort problem som blir dårlig mottatt, sier direktør Brian Harding ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Washington Post.

Indias statsminister Narendra Modi (til venstre) og visepresident Mike Pence møttes onsdag under Asean-konferansen i Singapore.
Indias statsminister Narendra Modi (til venstre) og visepresident Mike Pence møttes onsdag under Asean-konferansen i Singapore. (Foto: Athit Perawongmetha/AFP/NTB Scanpix)

Han sier at alle land i Sørøst-Asia, som har rundt 700 millioner innbyggere og opplever en høy og stabil økonomisk vekst, ønsker å knytte et nært forhold til USA som en motvekt til den kinesiske dominansen.

– Det sender ikke et godt signal om USAs forpliktelser i Sørøst-Asia når presidenten ikke deltar på det ene toppmøtet han bør delta på i Sørøst-Asia, sier Harding.

Rivaliserende blokker

Singapores statsminister Lee Hsien Loong sa under åpningen av toppmøtet at det er viktigere enn noensinne for de ti medlemslandene å stå samlet og samarbeide.

– Land, blant annet stormaktene, tyr til ensidige handlinger og bilaterale avtaler. Enkelte avviser åpent multilateralt samarbeid og institusjoner, sa han.

Lee sa at stormaktene forsøker å dra land i ulike retninger.

– Det er uklart om verden vil finne nye måter å samarbeide på eller om den internasjonale orden vil bli splittet i rivaliserende blokker, advarte han – uten å nevne stormaktene ved navn.

Japans statsminister Shinzo Abe (til venstre) sammen med sin kollega fra Singapore, Lee Hsien Loong, under gruppefotograferingen på onsdagens toppmøte.
Japans statsminister Shinzo Abe (til venstre) sammen med sin kollega fra Singapore, Lee Hsien Loong, under gruppefotograferingen på onsdagens toppmøte. (Foto: Edgar Su/Reuters/NTB Scanpix)

Under en pressekonferanse med Japans statsminister Shinzo Abe kritiserte Mike Pence det japanske handelsoverskuddet mot USA.

– Det er for mange hindringer for amerikanske produkter for å kunne konkurrere rettferdig på det japanske markedet, sa Pence.

Statsminister Abe parerte med at Japan vil øke handelen under en bilateral handelsavtale, hvis landene kommer til enighet.

Frykter dominoeffekt

Det er skepsis til Kinas innflytelse i regionen. Malaysias statsminister Mahathir Mohamad har åpent advart mot å knytte for tette bånd til kinesiske investeringer. Han har kansellert flere større kinesiskfinansierte infrastrukturprosjekter.

Han frykter konsekvensene av handelskrigen mellom USA og Kina.

– Handelsspenningen mellom de to verdensmaktene vil skape en dominoeffekt og påvirke handelen. Det kan bli et påskudd for andre industriland om å innføre proteksjonistiske ordninger rettet mot fremvoksende land, blant annet Asean-gruppen. Dette er ikke tiden for å stenge grensene, sa Mahathir under Asean-møtet i Singapore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Boris Johnson: –En katastrofe for dette landet
Mener Storbritannia er i ferd med å bli en koloni.
01:03
Publisert: