Kinesiske myndigheter har lagt press på Canada og USA siden arrestasjonen av Meng Wanzhou da hun mellomlandet i Vancouver. Huaweis finansdirektør ble anholdt samme dag som president Donald Trump møtte Kinas president for å diskutere handelskrigen.

«Canadas ugjerninger er lovløse, urimelige og uklare. De vil forårsake alvorlige konsekvenser hvis Canada ikke umiddelbart løslater Meng», skriver det kinesiske statseide nyhetsbyrået Xinhua.

Et selskap kontrollert av Huawei skal ha eksportert produkter fra Hewlett Packard til Iran og brutt de amerikanske sanksjonene.

«Frykter gjengjeldelse»

Næringslivsledere fra begge land er nervøse. Enkelte har utsatt reiser i frykt for represalier.

Kinesiske toppsjefer mener hverken USA eller Canada har forklart hvorfor Meng – som er datter av Huaweis grunnlegger – ble arrestert, og hvilke lover som er brutt.

Det amerikanske teknologiselskapet Cisco sendte en epost til ansatte hvor de ble frarådet å foreta reiser til Kina, hvis de ikke var nødvendige.

Etter at eposten ble kjent i sosiale medier, sa selskapet at den var blitt sendt ut ved en feil og at det ikke var innført reiserestriksjoner. Kina er et av de viktigste markedene for Cisco, som også er en direkte konkurrent til Huawei i nøkkelmarkeder utenfor USA.

– Jeg kan forstå hvorfor næringslivsledere er bekymret som en følge av arrestasjonen av Huawei-direktøren. Enkelte ledere som reiser til Kina, kan føle at Kina kan påberope en form for regulering og gjengjeldelse, sier styreleder William Zarit i den amerikanske handelsforeningen i Hongkong til Bloomberg.

Den kanadiske vinterjakkeprodusenten Canada Goose Holdings har falt 20 prosent på børsen på fire dager, ifølge Bloomberg. Bakgrunnen skal være frykt for en kinesisk boikott av jakkene.

Amerikanske selskaper i Singapore, blant andre Walt Disney, Google og PayPal, møttes bak lukkede dører forrige torsdag, etter at arrestasjonen ble kjent. Ifølge deltagerne ble det diskutert å legge møter utenfor Kina inntil den betente saken er løst.

Også kinesiske næringslivsledere er nervøse og revurderer reiser til USA.

– Det har lagt en skygge i alles hjerter, sier konsernsjef Zhang Ruimin hos den kinesiske hvitevareprodusenten Haier til Bloomberg.

Frykter avlytting

Huawei er blitt en internasjonal gigant og er verdens største leverandør av nettverksutstyr. Selskapet gikk forbi Apple og ble verdens nest største smarttelefonprodusent i år. Det har levert infrastruktur til utbyggingen av 4G-mobilnettverk i over 100 land.

Nå skal kontraktene for neste generasjon 5G-nettverk tildeles. USA har kjørt en kampanje og lagt press på nære allierte for å blokkere 5G-leveranser til kinesiske underleverandører. Årsaken er frykt for at kinesisk etterretning skal kunne drive avlytting.

Dette er blitt avvist av Huawei i mange år.

– Det er teknisk mulig å foreta avlytting via telekommunikasjonsutstyr, sier imidlertid sikkerhetskonsulent Goh Tokida hos NRI SecureTechnologies til den japanske næringslivsavisen Nikkei.

Kampen om 5G

Analyseselskapet Eurasia Group mener at utbyggingen av 5G-nettverk vil påvirke den økonomiske utviklingen og sikkerhetspolitikk for resten av dette århundret.

– 5G-teknologien er en geopolitisk konsekvensoppgradering av nettverk som vil medføre et helt nytt innovasjonsnivå. Det vil ha implikasjoner for førerløse biler, smarte byer, avanserte fabrikker og kunstig intelligens, sier analysedirektør Kevin Allison til CNBC.

Han mener at USAs forsøk på å «sperre inne Huawei» er en del av den pågående handelskonflikten med Kina.

Australia, New Zealand og Storbritannia har blokkert Huawei fra å delta i 5G-utbyggingen. Denne uken er Japans fire mobiltelefonoperatører blitt enige med regjeringen om at de ikke vil la Huawei og ZTE delta.

Nokia ventes å få de største kontraktene i Japan.

– Det er svært viktig å unngå å kjøpe utstyr som har ondsinnede funksjoner og som kan stjele informasjon, eller føre til at informasjonssystemer slutter å fungere, sa statsminister Shinzo Abe mandag, uten å nevne kinesiske selskaper spesifikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Britene om brexit-utsettelsen: – Brexit er som en forbannelse, eller et banneord
00:00
Publisert: