Jack Ma er blitt en av verdens rikeste entreprenører med internettgiganten Alibaba. Selskapet er et av tre dominerende selskaper i Kina og er aktive innen netthandel, skytjenester og finansteknologi.

Forbindelsene med USA har alltid vært tette. Inspirasjonen fra å etablere Alibaba for 19 år siden kom etter han hadde møtt Yahoo-grunnleggerne og fikk kontakter.

Ikke så fantastisk

Før Donald Trump ble innsatt som president møtte Jack Ma opp i Trump Tower. Han forklarte hvordan Alibabas salgsplattform kunne benyttes for amerikanske selskaper å eksportere internasjonalt.

Under møtet lovte Ma at samarbeidet skulle føre til etableringen av over én million nye arbeidsplasser i USA.

– Vi hadde et fantastisk møte. Han er en fantastisk, fantastisk entreprenør. En av de beste i verden. Sammen skal vi gjøre fantastiske ting for småselskaper, sa Trump om Ma etter møtet til journalister i lobbyen på Trump Tower.

Nå har forholdet mellom USA og Kina surnet. Jack Ma har vært svært kritisk til USA. I et nytt intervju med det statlige nyhetsbyrået Xinhua sier han at det er uaktuelt at Alibaba kommer til å skape en million nye arbeidsplasser i USA.

– Det løftet ble gitt under forutsetning av et vennlig partnerskap mellom USA og Kina, og rasjonelle handelsforbindelser. Det eksisterer ikke i dag; det er ødelagt. Det gjør at løftet ikke kan innfris, sier Ma til nyhetsbyrået.

– Handel er ikke våpen

Ma er kjent for å ha svært gode kontakter til topps i det kinesiske maktapparatet. Han gir klart uttrykk for at han mener USA har skylden for den pågående handelskrigen.

– Handelen mellom de to landene kan forbedres. Men handel er ikke et våpen. Det kan ikke brukes til å starte en krig. Handel bør brukes til å skape fred, sier han.

Under en investorkonferanse tidligere denne uken karakteriserte han handelskonflikten som «et forferdelig rotete» og sa det kan ta et par tiår før dette blir løst.

– Gir seg ikke uten kamp

Eksperter er ikke overraskende. De venter at Kina vil komme med nye straffetoller mot USA, men også andre tiltak for å ramme amerikanske selskaper.

– Dette er ikke overraskende uttalelser. Alibaba har tette forbindelser til kinesiske myndigheter. De vil gjøre hva de kan for å hjelpe Kina. Det et en påminnelse til USA om at Kina har innflytelse i denne handelskrigen. De neste ukene og månedene vil vi se andre måter Kina kan slå tilbake mot USA, sier direktør Rebecca Patterson hos Bessemer Trust til CNBC.

Hun nevner kampanjer i Kina om å kjøpe lokale merker og produkter.

– Det er mye Kina kan gjøre for å vise USA at de ikke gir seg uten en kamp, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjorde tidligere finansminister Kristin Halvorsens jobb «enkel» da finanskrisen traff Norge
Ikke fordi statsminister Jens Stoltenberg var i Amazonas.
02:51
Publisert: