«De to landene vil fortsette med å svare med samme mynt og gjengjeldelsesaksjoner. Dette vil fortsette i flere måneder – minst», skriver analyseselskapet Eurasia Group i en ny rapport.
– Spesielt irritert
Japans statsminister Shinzo Abe har innført restriksjoner på eksport av japansk teknologi til Sør-Korea. Årsakene er sammensatt, men går tilbake til annen verdenskrig, hvor sørkoreanske jenter og kvinner ble utsatt for grove overgrep av japanske soldater.
Japan kom med en unnskyldning i 2015 og opprettet et fond for å gi kompensasjon. Sørkoreanske domstoler har de siste månedene gitt erstatning til sørkoreanere som ble satt til tvangsarbeid under krigen. Japan ønsker at konflikten skal løses på myndighetsnivå og ikke i rettsapparatet, ifølge Eurasia.
«Det virker som at Abe er spesielt irritert over dommene», skriver Eurasia.
Japan har svart med å fjerne Sør-Korea fra en liste over 27 land som kan importere japansk teknologi uten restriksjoner. Dette gjelder også kjemikalier, ulike metaller og farmasiprodukter. Sørkoreanske selskaper må søke om tillatelse hver gang de skal importere.
«Disse endringene er ment å komplisere og forsinke importprosessen. Det kan ta 90 dager å få behandlet søknaden og det er ingen garanti for suksess», skriver Eurasia.
Svak økonomisk vekst
Det sørkoreanske finansdepartementet nedjustert i forrige uke vekstprognosene for inneværende år til 2,4 prosent og venter at eksporten vil falle med fem prosent. Dette er den svakeste veksten på syv år. De skyldte på den pågående handelskrigen mellom Kina og USA.
Japan er verdens tredje største økonomi, målt i bruttonasjonalprodukt, og Sør-Korea er verdens 12. største – like bak Russland, ifølge en ny oversikt fra Verdensbanken.
President Moon Jae-in advarte på mandag om at handelskonflikten kan spre seg og truer forsyningskjeden for hele teknologisektoren, blant annet smarttelefoner og databrikker.
– De siste handelsbegrensningene fra Japan har ført til nye bekymringer over produksjonsforstyrrelser i sørkoreansk næringsliv. Dette er en bekymring ikke bare for Sør-Korea, men for hele verden, sa president Moon på mandag.
Samsungs toppsjef Lee Jae-yong reiste til Japan på søndag for å møte samarbeidspartnere. President Moon har innkalt til krisemøte på onsdag med toppsjefene for de 30 største teknologiselskapene i landet for å diskutere konflikten med Japan.
Boikotter japanske produkter
Sørkoreanske forbrukere har svart med å boikotte japanske produkter. #BoycottJapan har vært en av de mest populære innleggene på Twitter de siste dagene.
– Vi vil kjempe mot de amerikanske holdningene de har til sin egen krigshistorie og hevntiltak de fører mot oss, sier organisasjonens direktør Lim Won-bae i en kommentar til Korea Herald.
The Korean Supermarket Alliance, som representerer over 20.000 butikker og utsalg i Sør-Korea, har bestemt seg for ikke å selge japanske produkter, blant annet Asahi og Kirin øl, og populære sigaretter som Mild Seven.
Sør-Korea er Japans tredje største eksportmarked. Produksjon og eksport av avanserte databrikker og halvledere utgjorde 126 milliarder dollar i 2019 og sto for 21 prosent av eksporten. Sør-Korea er avhengig av import av kjemikalier fra Japan til produksjonsprosessen.
– Det er på tide å føre bakromsdiplomati. Dette er en situasjon på død og liv – ikke bare for regjeringen, men for hele den sørkoreanske økonomien, sier professor Ha Jong-moon ved Hanshin University til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.