Fredag morgen trådte Trumps økte toller på amerikansk import fra Kina i kraft.

Kina har varslet mottiltak og jobber for å forhandle frem en handelsavtale, og en handelsdelegasjon ledet av visestatsminister Lie He er nå sendt for å forhandle om en avtale.

Mens Kina vil ha en avklaring snarlig, signaliserte Trump fredag at han hadde god tid.

«Samtaler med Kina fortsetter på en svært hyggelig måte – det er absolutt ingen grunn til å forhaste seg – ettersom tollene på 25 prosent på varer og produkter verdt 250 milliarder dollar nå blir betalt til USA av Kina», skrev presidenten på sitt favorittmedium Twitter.

– Dette er alvor for Kina. De er presset og det er en ubehagelig situasjon. De vet han har en viss forhandlingstaktikk, sier professor og Kina-ekspert Jo Jakobsen på NTNU.

– Kina kan ta seg noen friheter

Professoren tror kinesiske myndigheter prøver å ha en fast strategi, og ignorere meldingene som kommer fra Trump.

Jakobsen tror samtidig at kinesiske myndigheter er trygge på at handelskrigen vil løse seg ettersom heller ikke amerikanerne er tjent med at tollene trekker ut i tid.

– Det gjør nok også at Kina kan ta seg noen friheter og komme med disse revideringene som amerikanere mener de har gjort, sier han.

Trump skal ha hisset seg opp over at kineserne har endret flere punkter i utkastet til handelsavtale i siste liten.

«Toller vil gjøre landet vårt mye sterkere, ikke svakere. Bare vent og se. I mellomtiden burde ikke Kina reforhandle avtaler med USA i siste liten», skrev Trump på Twitter.

Typisk kinesere

Professor Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI forsker på Kina og ledelse. Han mener måten kinesere forhandler på ikke burde overraske.

Jan Ketil Arnulf.
Jan Ketil Arnulf. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

– Kineserne er vant til at alt forhandles inntil siste øyeblikk. Det er vanskelig å få kinesiske forhandlingspartnere til å låse seg på en posisjon. Ofte skriver man avtalen og fortsetter å forhandle etterpå. Det vet nok de amerikanerne som gir råd til Trump, så de er nok hele tiden på vakt for at avtalen forandres i siste sekund, sier han.

Arnulf tror heller ikke Kina lar seg påvirke av innholdet i Trumps meldinger, men mer at de faktisk kommer på Twitter.

– Det som plager kineserne teoretisk sett er at Trump drar det så veldig ut i det offentlige rom. Det tror jeg de synes er vanskelig, sier professoren.

Skal gi overskuddet til humanitære formål

I mars krympet handelsunderskuddet USA har mot Kina til sitt laveste nivå på fem år. Likevel hintet Trump om å ilegge Kina ytterligere toll.

«Prosessen for å ilegge ytterligere tollsatser på 25 prosent på de gjenværende 325 milliarder dollarene er begynt», skrev han.

Presidenten sa at USA selger varer for omtrent 100 milliarder dollar til Kina, noe han betegner som ubalansert.

De 100 milliarder dollarene USA får fra tollene skal ifølge Trump brukes til å kjøpe landbruksprodukter fra amerikanske bønder i landet, og dermed i større omfang enn Kina faktisk gjorde. Dette skal sendes til «fattige og sultrammede» land.

«Tollene vil hente inn langt mer velstand til landet vårt enn selv en fenomenal avtale i tradisjonell forstand», skrev presidenten.

NHH-professor: Trump har noen poeng

Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved NHH sier at det er umulig å vite hva slags spill det er Trump spiller.

Ola Honningdal Grytten.
Ola Honningdal Grytten. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Trump sitter med forhandlingskortet, og han er en forhandler. Han har noen poeng i det han sier, der Kina ikke har oppført seg som en god samarbeidspartner i internasjonal handel. Trump har vist at han er tøff, og at han gjør de tingene han truer med. Jeg tror han er villig til å sette makt bak det han sier, og det tror nok Kina også, sier Grytten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.