USA og Kina forhandler om en dato for når de skal møtes igjen. Det har vært kontakt mellom partene den siste uken etter handelskrigen ble trappet opp den 1. september med nye straffetollsatser. Disse vil utvides på nytt i oktober og igjen i midten av desember.

Trump skaper forvirring

Det kinesiske teknologiselskapet Huawei er utpekt som en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet. Amerikanske selskaper har fått forbud mot å samarbeide med selskapet. Microsoft er blant selskapene som har reagert kraftig på behandlingen Huawei utsettes for.

I juni fikk Huawei en midlertidig utsettelse på tre måneder, hvor amerikanske selskaper kunne søke om en spesiell lisens for å eksportere komponenter til selskapet av president Donald Trump da han møtte sin kinesiske kollega Xi Jinping.

– For tiden er ansatte i handelsdepartementet forvirret da presidenten har sendt så ulike signaler. Noen dager er Huawei et fiendtlig selskap vi ikke skal gjøre forretninger med. Andre dager er det en brikke i forhandlingene, sier seniorrådgiver William Reinsch ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Wall Street Journal.

Amerikanske databrikkeprodusenter venter fortsatt på tillatelser.

– For hver dag lisensene forsinkes, påfører dette amerikanske databrikkeprodusenter større skade og gir våre internasjonale konkurrenter større muligheter, sier en talsperson for Semiconductor Industry Association til næringslivsavisen.

Tror Kina vil vinne

Direktør David Roche i analyseselskapet Independent Strategy har i mange tiår gitt investeringsråd på Kina og andre fremvoksende markeder. Han mener handelskrigen med USA fører til at Kina satser mer på å bli en teknologisk stormakt – og tidligere enn planlagt.

– Dette er en konflikt mellom en global stormakt som er i ferd med å reise seg og en fallende stormakt, sier Roche i et intervju med næringslivskanalen CNBC.

Han er overbevist om at Kina er tålmodige og vil vinne i kampen mot USA. De er i ferd med å gjennomgå hele teknologisektoren for å finne ut hvor avhengig selskapene er av amerikansk teknologi.

– Kina vil aldri stole på USA igjen. De vil bli teknologisk uavhengige innen syv år, sier han.

Roche mener dette ikke bare er en handelskrig og at de kommende handelsforhandlingene ikke vil føre en langvarig løsning.

– Dette dreier seg ikke bare om handel. Det dreier seg om teknologi, fri flyt av ideer og i økende grad mennesker. Dette er en virkelig bred konflikt og den vil ikke forsvinne over natten, sier Roche til CNBC.

Huawei åpner for samarbeid

Under «China 2025»-planen er målet å produsere 70 prosent av alle datakomponenter i Kina innen 2025, ifølge Center for Strategic & International Studies.

– Det faktum at kjerneteknologien vi er avhengig av som et land er kontrollert av andre er den største faren for oss. Vi kan ikke være avhengig av utenlandske databrikker, sa visestatsminister Ma Kai under Folkekongressen i fjor.

De har startet utviklingen av egne komponenter. Huawei benytter egne dataprosessorer i de mest avanserte smarttelefonene. Disse har også innebygd kunstig intelligens.

Huaweis konsernsjef sier i et nytt intervju med New York Times at selskapet er villig til å forhandle om alt med det amerikanske justisdepartementet.

Ren Zhengfei er åpen for å dele 5G-teknologien med amerikansk selskap og la dem foreta modifikasjoner for å tilfredsstille amerikanske krav til sikkerhet.

– USA bør ikke ødelegge Huawei for noe så trivielt. Hvis USA mener vi har gjort noe galt kan vi diskutere dette i god tro og finne en rimelig løsning. Jeg tror det er en akseptabel tilnærming, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.