Den kinesiske toppledelsen har satt på sjarmoffensiven denne uken. President Xi Jinping åpnet en handelskonferanse i Shanghai på mandag med løftet om at Kina vil importere produkter og varer for 40.000 milliarder dollar de neste 15 årene.

Ønsker løsning

Handelskrigen mellom verdens to største økonomiske supermakter har begynt å føles for begge land. Veksten i den kinesiske økonomien er svakere enn ventet, og dette vil slå hardere inn de neste kvartalene hvis det ikke kommer til en løsning.

– Den kinesiske siden er klar til å ha samtaler med USA på områder som er av felles bekymring, og jobbe frem en løsning innenfor handel som er akseptabel for begge sider, sier visepresident Wang Qishan, som deltar på en økonomisk konferanse i Singapore.

Det har vært steile fronter mellom Kina og USA i nesten seks måneder. Et planlagt toppmøte ble avlyst fra kinesisk side etter at president Donald Trump truet med nye straffetoller mot Kina i september. Det kan gå mot et toppmøte mellom Trump og Xi under G20-møtet i november.

– Forholdet mellom USA og Kina har en direkte konsekvens på utvikling og stabilitet for hele verden. Både Kina og USA ønsker mer samarbeid innenfor handel og økonomi, lover Wang.

Den kinesiske ledelsen har kommet med flere stikk mot USA i det siste. President Xi Jinping advarte mot å la «jungelens lov», hvor den sterkeste tror han kan vinne, få gjelde i internasjonale handelsspørsmål.

– Kina vil forholde seg rolig og nøkternt i sinnet, ifølge den kinesiske visepresidenten.

Kollaps for soyabønner

Kinesisk straffetoll mot amerikansk import har begynt å ha en innvirkning på blant annet eksport av landbruksprodukter.

Den kinesiske importen av soyabønner fra USA, som blant annet brukes i fôrproduksjon i Kina, falt med over 80 prosent i september. Brasilianske bønder har overtatt.

I den amerikanske Midtvesten pågår innhøsting. Siloene er overfylte og det lagres på åpen mark. Den amerikanske eksporten av soyabønner var på 26 milliarder dollar i fjor. Over halvparten ble eksportert til Kina.

President Trump har hatt stor støtte i blant annet Nord-Dakota med den økonomiske politikken.

– Jeg forsøker å følge med og forstå hvem som vinner i denne straffetollkrigen. Jeg vet hvem som er blant taperne. Det er oss. Det gjør vondt, sier bonde Greg Gebeke i Nord-Dakota til New York Times.

På 20 år er arealproduksjonen av soyabønner blitt nesten 15-doblet til 25 millioner mål i delstaten. Det er investert store beløp i moderne produksjonsutstyr og logistikk.

– De kan møtes i morgen og løse dette. Jeg tror ikke vi noen gang vil få tilbake dette markedet, sier Gebeke til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I en av Norges fremste fiskebyer, merker de endringene i sjømattrendene tydelig
– Sjøen er jo rett der ute.
01:29
Publisert: